ELEMENTARNA NEPOGODA

Gorski kotar ostao bez struje, HGSS vozi bolesnike

02.02.2014 u 19:32

  • +17

Led i snijeg otežavaju promet

Izvor: Cropix / Autor: Davor Zunic / CROPIX

Bionic
Reading

Prema najugroženijim dijelovima Gorskog kotara, Čabru i Vrbovskom su zbog prekinute opskrbe električnom energijom poslani agregati, a u dogovoru s HEP-om odlučit će se o slanju agregata i u druge dijelove Gorskog kotara, dok će bolesnike na dijalizu u Rijeku prevoziti HGSS

Zaključeno je to na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Primorsko-goranske županije.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je danas stanje elementarne nepogode za područje Čabra i Fužina, koji trpe posljedice ledene kiše, zbog koje je dio Gorskog kotara bez električne energije, a cestovni i željeznički promet je ograničen ili prekinut.

Obišao je Gorski kotar i pozvao Gorane da, ako ne moraju, do daljnjeg ne izlaze iz kuća.

Na sjednici županijskog Stožera, održanoj popodne u sjedištu Cesta Rijeka u Industrijskoj zoni Kukuljanovo, dogovoreno je da se ispostava Hitne medicinske službe iz Prezida radi bolje komunikacije smjesti u bazi u Čabru, odnosno u prostoru tamošnje policijske postaje, u kojemu će se stacionirati i jedna postrojba Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Bolesnike iz Gorskog kotara koji moraju na dijalizu u Rijeku, prevozit će članovi HGSS-a, dok će nekolicina bolesnika, čije je stanje nešto teže, ostati dulje u riječkoj bolnici.

Na sjednici Stožera je također procijenjeno kako za sada nema potrebe za dizanje Civilne zaštite, ali i da su sve nadležne službe uključene u rješavanje problema, primjerice uklanjanje stabala s prometnica, te da svi obavljaju svoj dio posla.

Tijekom dana uklonjen je srušeni dalekovod, pa je autocesta Rijeka-Zagreb ponovno otvorena za dio vozila, dok su ostale prometnice u Gorskom kotaru u većini neprohodne.

U otklanjanju posljedica ledene kiše sudjeluje, među ostalima, i više desetaka vatrogasaca, a od pada stabla danas je ozlijeđen jedan vatrogasac, koji, prema prvim podacima, nije životno ugrožen i na putu je prema riječkoj bolnici.

Iz Stožera se doznaje da je 60-ak putnika, koji su zbog obustave željezničkog prometa na dionici od Ogulina do Rijeke sinoć bili smješteni u vatrogasnom domu u Vratima, danas prevezeno u pratnji policije, u Rijeku i Zagreb.

Večeras se na području Gorskog kotara očekuju nove padaline, kiša, led i snijeg, pa će se sve aktivnosti dežurnih služba nastaviti i sutra.