UZROK NEPOZNAT

[VIDEO/FOTO] Požar kod Bihaća: Gori tvornica stiropora, civilna zaštita građanima: 'Zatvorite prozore'

24.05.2022 u 08:34

Bionic
Reading

U jutarnjim satima veliki požar je zahvatio tvornicu Austrotherm u naselju Kamenica u Bihaću koja se bavi proizvodnjom toplinske izolacije, konkretnije stiropora

Adnan Beganović, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona, kazao je za N1 da su policijske i vatrogasne ekipe na terenu i da se nastoji ugasiti vatra.

  • +13
Požar u tvornici Austrotherm u Bihaću Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita

'Nemamo nikakvih detalja o nastanku i uzroku požara. Dojavu smo dobili prije pola sata i uputili smo policijske patrole na teren gdje se nalaze i vatrogasci te nastoje ugasiti vatru kako se ne bi dalje širila. Nije još poznato ni ima li povrijeđenih, a to će se znati nakon što se obuzda vatra i napravi uviđaj', naveo je Beganović, a na društvenim mrežama na fotografiji je vidljivo kako se crni oblak dima nadvio iznad tog područja.

Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita

'Odmah po prijemu dojave na teren su se uputile sve raspoložive snage jedinica za gašenje. Do sad u gašenju požara učestvuje 20 vatrogasaca s pet vatrogasnih vozila. Ovim putem obaviještavamo mještane naselja Turija, Vrsta, Izačić, Kamenica, Vikići, Bugar, Gata i Zlopoljac da zbog velike količine dima izbjegavaju do daljnjeg boravak na otvorenom, te da zatvore prozore na porodičnim kućama i ostalim objektima stanovanja. Prema do sad dostupnim podacima na sreću nema ozlijeđenih ili stradalih osoba, ali je na objektu pričinjena velika materijalna šteta', stoji u priopćenju Civilne zaštite Grada Bihaća.

Bihaćki Austrotherm dio je veće austrijske grupacije koja proizvodi toplinsku i zvučnu izolaciju. Posluju u 11 zemalja sa 17 tvornica. U BiH su prisutni od 2007., a pogon u Bihaću otvoren je 2008. i iz njega pokrivaju hrvatsko i bosanskohercegovačko tržište.