RUSKI OBRAČUN

Gorbačov: 'Putin predvodi farsu'

22.02.2011 u 14:03

Bionic
Reading

Posljednji šef SSSR-a Mihail Gorbačov, kako prenosi The Guardian iz pera moskovskog dopisnika, žestoko je udario po ruskom premijeru Vladimiru Putinu, kojeg optužuje za manipuliranje izborima i za stvaranje lažne demokracije

'Imamo sve – parlament, sudove, predsjednika, premijera, itd., ali to je sve imitacija, a ne prava demokracija', kazao je Gorbačov na press-konferenciji uoči proslave svojega 80. rođendana, pokazujući se sve kritičnijim u vezi sa stanjem moderne ruske države. On optužuje Putina i predsjednika Medvedeva da su krivi za unazađenje važnih demokratskih reformi usvojenih 1990.

Gorbačov optužuje Putina i za manipulaciju izborima. Komentirajući Putinovu izjavu da će on i predsjednik Medvedev odlučiti tko će voditi zemlju 2012. Gorbačov je kazao da je to odluka građana, a ne vladajućih.

'Takav Putinov komentar pokazuje neviđenu oholost i umišljenost', kazao je Gorbačov.

Tvrdi da stranka Ujedinjena Rusija podsjeća na komunistička vremena. Putina optužuje da doslovno guši politički život, da ima monopol i da se ponaša kao diktator.

Gorbačov je suvlasnik najvažnije opozicijske novine Novaya Gazeta i za 30. ožujka u Royal Albert Hallu u Londonu priprema humanitarnu gala večer u povodu svog rođendana.

Gorbačova se iz nacionalističkih krugova kritizira kao izdajicu koji je doveo rusko carstvo do propasti. On je kazao i da je vlast bila uključena u slučaj suđenja tajkunu Mihailu Hodorkovskom, o čemu je svjedočila i službenica Natalija Vailieva koja je optužila suca da je radio po Putinovim direktivama.