U IME OBITELJI TVRDE

GONG širi spinove i tretira nas kao građane drugog reda

10.10.2013 u 16:03

Bionic
Reading

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' poslala je priopćenje medijima u kojem tvrdi da udruga GONG širi spinove vezano uz njihove aktivnosti. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' ocjenjuje pozitivnim istup Dragana Zelića iz udruge Gong, koji je tekstu objavljenom u Glasu Slavonije izrazio zabrinutost što 'vladajući odugovlače s procedurom referenduma jedne građanske inicijative'.

Istovremeno, želimo izraziti zabrinutost zbog usuglašenog djelovanja udruge GONG i predstavnika aktualne vlasti u širenju neistina i političkih spinova vezano za aktivnosti 'U ime obitelji'.

Dragan Zelić nastavlja ponavljati i u navedenom članku neistinu kako referendumsko pitanje Građanske inicijative 'U ime obitelji' nije u skladu s Ustavom zagarantiranim pravima u RH.

Referendumsko pitanje u skladu je s odredbom Obiteljskog zakona RH (čl. 5.), prema kojoj je brak 'životna zajednica žene i muškarca', Općom deklaracijom o pravima čovjeka (čl. 16.) i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (čl. 12.), prema kojoj 'muškarci i žene u dobi za sklapanje braka imaju pravo stupiti u brak i osnovati obitelj, u skladu s domaćim zakonima koji uređuju ostvarenje tog prava' – s kojima su, nadamo se, g. Zelić i GONG upoznati.

Podsjećamo da se Gong u priopćenjima Platforme 112 u svibnju pridružio bezuspješnim pokušajima etiketiranja Građanske inicijative i obeshrabrivanja birača u iskazivanju potpore referendumu tvrdeći da 'U ime obitelji' nije građanska inicijativa.

Takvim osporavanjem građanske inicijative GONG krši ciljeve djelovanja koje navode na svojoj internetskoj stranici – 'ohrabrivanje i osnaživanje građana za što aktivnijom participacijom u procesima donošenja političkih odluka' te značajna financijska sredstva iz državnog proračuna i fondova EU-a ne koristi za promicanje građanskih i demokratskih sloboda.

Za ilustraciju, u 2012. godini GONG je raspolagao s 3.818.322 kuna te je imao 18 zaposlenih s prosječnom plaćom od 6.600 kuna.

Kako su 750.000 (20 posto biračkog tijela) osoba koje su potpisale Zahtjev za raspisivanje referenduma, građani RH, očekujemo da ih g. Zelić i udruga GONG prestanu tretirati kao građane drugog reda zato što se njima i Vladi koju podupiru, i koja njih podupire, ne sviđa referendumsko pitanje.