PRVI ISTUP DARKA LORENCINA

'Golf na Srđu omogućen je prostornim planovima'

19.03.2013 u 20:27

Bionic
Reading

Novi ministar turizma Darko Lorencin (IDS), koji je konačno izabran nakon šest sati neugodne i mučne rasprave između oporbe i premijera Zorana Milanovića, gostovao je u 'Temi dana' HRT-a gdje je poručio da je s Veljkom Ostojićem samo zamijenio vozačko mjesto, ali je sve pod kontrolom i u najboljem redu u ovom za Hrvatsku iznimno važnom sektoru

Lorencin svoje saborsko vatreno krštenje smatra dobrodošlim, jer će mu ovim iskustvom biti lakše kada ponovo dođe na Markov trg braniti zakonske prijedloge kao ministar turizma. Prema njegovu mišljenju, što se tiče hrvatskog turizma ne trebamo strahovati, jer mu je prethodnik sektor ostavio na 'visokoj razini'. Također je kazao da je ministrom postao nakon suglasnosti premijera Zorana Milanovića i šefa IDS-a Ivana Jakovčića.

Lorencin koji je u Vladu ušao kao IDS-ov kadar, nije želio komentirati izjavu bivšeg stranačkog kolege Damira Kajina i kandidata za istarskog župana kojeg u toj ambiciji podržava SDP, da je IDS mafijaška organizacija. Štoviše, kao kandidat za ministra turizma pojavio se i na listi Ivana Jakovčića za Europski parlament, i to na visokom petom mjestu. 'Ako budem izabran u Europski parlament, stavit ću mandat u mirovanje i u potpunosti se posvetiti Ministarstvu turizma', poručio je Lorencin.

Budući da u Ministarstvo turizma dolazi iz Ministarstva gospodarstva, spomenuo je i jedan poražavajući podatak - da je Hrvatske na 143. mjestu od 146 po povjerljivosti i pouzdanosti sustava.
'Promijeniti to ogromna je stvar', naglasio je. Također je dodao da je po tom pitanju već mnogo napravljeno, ali se tim putem treba ustrajno nastaviti te će stići i investicije. Na novinarsku opservaciju da on, za razliku od prethodnika na mjestu ministra turizma Veljka Ostojića, podržava projekt izgradnje golf-terena na Srđu iznad Dubrovnika, Lorencin je obrazložio svoj stav.

Kazao je da moramo razlikovati stvari koje su donesene od stvari koje su u procesu i da je ogromna poruka da moramo poštovati projekte koje smo donijeli  Novi ministar turizma navodi da je projekt uklopljen u prostorne planove županije i grada i da su na temelju tih dokumenata investitori potrošili novac i kupili zemlju za izgradnju golf-terena, dva hotela i turističkog naselja. Lorencin je kazao da se tu s državne razine pitanje kako mi to komuniciramo s investitorima. 'Ogromna šteta se radi na način kojim mi komuniciramo s investitorima putem prostornih planova, ne samo na Srđu, nego svugdje drugdje u RH jer investitori na osnovi svega komuniciraju sa svijetom kako je poslovati u Hrvatskoj i to je bitna informacija', objasnio je novi ministar turizma.

Što se tiče pitanja o svoja tri kredita, kazao je da je sve o toj temi već rečeno i da se sve vidi i ništa nije skriveno.