SREDIŠNJA HRVATSKA

Goleme štete od sinoćnjeg nevremena

18.06.2010 u 11:52

Bionic
Reading

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) izvještava o nevremenu koje je jučer zahvatilo područja više županija te su vatrogasci morali intervenirati na ispumpavanju vode u stanovima, podrumima i na prometnicama, a zbog oštećenja dalekovoda neka su mjesta ostala i bez struje

Od 20 sati do 22 sata cijelo Zagorje je pogodilo veliko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnom kišom. U gradu Pregradi, Zaboku, općini Veliko Trgovišće i Humu na Sutli došlo je do izlijevanja oborinskih voda u gospodarske objekte, na prometnice, obaranja drveća na prometnice, a i do zastoja prometa.

U općini Mače i Konjščini također je došlo do obaranja stabala na prometnice te je promet bio u prekidu.

Vatrogasne postrojbe intervenirale su na otklanjanju posljedica nevremena (ispumpavanje vode, ispiranje kolnika i uklanjanje oborenih stabala). Na teren su upućene i ekipe za održavanje državnih i lokalnih cesta.

Ispaljeno 240 protugradnih raketa

Od 16.30 sati svi punktovi protugradne obrane u Krapinsko-zagorskoj županiji bili su u punoj pripravnosti, a djelovalo se i protugradnim raketama, posebno na području Klanjca i Pregrade. Ukupno je ispaljeno 240 raketa protugradne obrane.

Na području županije nije bilo dojava o štetama jer je padala tuča samo slabijeg intenziteta na području Klanjca i Pregrade.

Zagrebački županijski centar 112 zaprimio je od 21 sat više poziva građana Zagreba i Zagrebačke županije o posljedicama nevremena praćenog obilnom kišom i na mjestima slabom tučom. Vatrogasci iz Zagreba i Velike Gorice, Dugog Sela i djelatnici zagrebačke Odvodnje imali su više intervencija zbog ispumpavanja vode iz poplavljenih stanova, podruma i s prometnica.

Srušene lipe u Bjelovaru



Poslije 22 sata područje grada Bjelovara zahvatilo je nevrijeme praćeno grmljavinom, obilnom kišom i jakim vjetrom. Vatrogasci su imali više intervencija zbog poplavljenih podruma i srušenog drveća. Među ostalim, voda je poplavila podrum policijske uprave i bolnice. Kraće vrijeme u prekidu je bio promet Ulicom Andrije Hebranga zbog srušenog stabla lipe.

S područja općine Kapela Županijski centar zaprimio je dojave o srušenim stablima na cesti prema Novigradu Podravskom, koja su uklonjena.

U kvaru je dio 10 kV voda Kapela, a bez električne energije su naselja Lipovo Brdo, Botinac, Lalići i Zrinski Topolovac.

I Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je od 22 sata do ponoći stotinjak poziva uglavnom s područja Koprivnice i Đurđevca koje je zahvatilo olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom te je došlo do poplavljivanja podruma, stanova i cesta, rušenja drveća ili grana te kidanja elektroenergetskih kablova.

Pad napona

U 23.57 zaprimljena je informacija da je u Javorovcu kod Novigrada bila i pijavica koja je srušila trafostanicu, tako da je to područje ostalo bez električne energije.

Oštećeno je šest 10 kV dalekovoda te su 53 naselja ostala bez opskrbe električnom energijom. I Hrvatska elektroprivreda izvješćuje da je zbog sinoćnjeg nevremena dio područja Elektre Koprivnica, Bilogora i čitav podbilogorski kraj ostao povremeno ili stalno bez napajanja električnom energijom.  Danas će se otkloniti kvarovi na svim glavnim vodovima s time da će bez struje ostati samo udaljena i nepristupačna mjesta, što će se rješavati tijekom sutrašnjeg dana.

Zbog poplavljenih cesta za promet su bile zatvorene državne ceste D-41 u Reki i D-2 u Štaglincu.

U Koprivnici je srušeno drvo palo na jedno osobno vozilo, a u Draganovcu na kombi-vozilo.

Zbog olujnog nevremena oko 19.50 sati došlo je do kvara dalekovoda te je cijelo područje općine Draganić u Karlovačkoj županiji ostalo bez električne energije. U 22.40 sati opskrba je normalizirana, da bi jutros oko 4 sata došlo do ponovnog prekida. Ekipa HEP-a će u jutarnjim satima započeti s otklanjanjem kvara, izvijestio je DUSZ.