uoči dana neovisnosti

Godišnjica je raketiranja Banskih dvora; u zgradi nitko nije poginuo, ali ranjeno je nekoliko ljudi

07.10.2019 u 07:49

Bionic
Reading

Na današnji dan, 7. listopada 1991. godine, JNA je raketirala Banske dvore pokušavajući ubiti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana

U trenutku napada pregovarao je s legalnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća, zapravo jugoslavenskim premijerom, Antom Markovićem, prenosi HRT.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Kratko prije raketiranja izašli su iz pogođene dvorane. Dva bojna zrakoplova JNA 7. listopada 1991., malo poslije 15 sati, raketirala su Banske dvore. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile Banske dvore, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini. Dio krova Banskih dvora bio je razrušen, oštećeni su pročelje i gotovo sve prostorije. Tada je ocijenjeno da je riječ o atentatu na predsjednika Tuđmana jer je napad vođenim raketama ponajprije bio usmjeren na predsjednikove radne prostorije. U zgradi nitko nije poginuo, ali ranjeno je nekoliko ljudi.

Napad na Banske dvore izveden je uoči isteka moratorija Europske zajednice na odluku Hrvatskog sabora o osamostaljenju Republike Hrvatske te tijekom općih napada JNA na Vukovar, Vinkovce, Osijek, Pakrac, Sisak, Karlovac, Gospić, Otočac, Zadar, Šibenik i Dubrovnik. Dan nakon tog pokušaja ubojstva Hrvatski je sabor proglasio neovisnost države, i taj se dan obilježava kao sutrašnji praznik - Dan neovisnosti.

U povodu 28. obljetnice raketiranja Banskih dvora, premijer Andrej Plenković položit će u 9 sati vijenac na Spomen-ploču na zgradi Vlade. Uz njega će biti potpredsjednici Vlade Damir Krstičević i Davor Božinović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

  • +10
Zagreb: Polaganje vijenca povodom 28. obljetnice raketiranja Banskih dvora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu prvog hrvatskog predsjednika, u 18 sati će se održati Svečana akademija u Spomen školi dr. Franje Tuđmana. Govorit će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop i general u miru Stjepan Adanić.