ZNAČAJAN DOPRINOS MISIJAMA

Godina dana Hrvatske u savezu NATO

29.12.2010 u 11:39

Bionic
Reading

'Za Hrvatsku je prva godina kao članice NATO-a bila godina stjecanja novih iskustava', rekao je ministar Branko Vukelić povodom godišnjice stupanja naše zemlje u tu vojnu organizaciju

Naglasio je da se još uvijek nalazimo pred mnogim izazovima implementiranja u NATO i ostvarenja svih ciljeva.

'Posebno je okruženje i gospodarska situacija. Nije to samo hrvatski problem, već i problem NATO-a  i svih članica', rekao je Vukelić, sada već bivši ministar, za Deutsche Welle.

Požalio se da u ostvarenju svih ciljeva ozbiljnu prepreku predstavljaju ekonomska kriza i smanjeni proračuni. 'U godini dana ovo je veliko i bogato iskustvo za sve suradnike i Oružane snage. Sigurno se ne može sve svladati u godinu dana. Za Hrvatsku je poznato da je i prije članstva u NATO-u bila aktivna u misijama diljem svijeta, pa i u najvažnijoj, u sklopu ISAF-a u Afganistanu', rekao je Vukelić.

Temelj tog saveza ostaje članak 5. potpisanog ugovora, koji napad na jednu članicu NATO-a podrazumijeva kao napad na cijeli savez.

Hrvatsko izaslanstvo u Lisabonu je predvodio predsjednik Ivo Josipović. 'Za Hrvatsku je važno to da je očuvan koncept kolektivne obrane i time jedan od najvažnijih motiva s kojima je Hrvatska ušla u NATO', istaknuo je predsjednik Ivo Josipović.

Hrvatski vojnici daju značajan doprinos i u mirovnim misijama, a Afganistanu su najpotrebniji instruktori za obuku afganistanskih snaga sigurnosti. Od 320 hrvatskih vojnika, polovica su instruktori koji uskoro preuzimaju vodstvo jedne vojne i policijske akademije. 'Mislim da je doprinos Hrvatske prepoznatljiv i da je iznimno kvalitetan angažman, ne samo u pripremama dokumenata, nego i inače u misijama, posebice u Afganistanu. To je vrlo važna legitimacija za Hrvatsku', naglasio je Josipović.

Hrvatska je nakon lisabonskog samita odlučila poslati još 30 instruktora, pa će u Afganistanu uskoro boraviti 350 hrvatskih vojnika i policajaca.