ISTRAŽIVANJE TV NAVIKA

Gledatelji žele više dokumentaraca i igranih filmova

31.01.2017 u 15:36

Bionic
Reading

Agencija za elektroničke medije (AEM) naručila je istraživanje o navikama gledanja televizije u Hrvatskoj, a ono je pokazalo da se tv program najviše gleda na televizijskim prijemnicima. Također se utvrdilo da je zadovoljstvo besplatno dostupnim televizijskim postajama u Hrvatskoj relativno nisko i da gledatelji većinom nisu spremni dodatno plaćati nove televizijske usluge

Istraživanje agencije Ipsos plus provedeno na tisuću ispitanika pokazalo je i da su na domaćim televizijama najbolje ocijenjeni dokumentarni i informativni programi, a gledatelji bi željeli da se još više prikazuju igrani filmovi i dokumentarci.

Između jednog i tri sata dnevno televiziju gleda 48 posto ispitanika, a najgledaniji termin, sasvim očekivano, onaj je između 18 i 21 sat, kada je pred televizorom 69 posto ispitanika. Osamdeset posto ljudi program gleda preko televizora, devet posto preko internetske veze na laptopu, šest posto preko internetske veze na stolnom računalu…

Tv prijem 48 posto kućanstava ima preko vanjske antene, 16 posto preko pružatelja usluga internetske televizije, 11 posto preko sobne antene… Četvrtina kućanstava ima više od jednog televizora, a dva posto ispitanih kazalo je da ga uopće nema.

Ispitanici su domaće tv postaje ocijenili prosječnom ocjenom 2,9 - Nova TV najgledanija je televizija, slijede RTL, HTV 1, HTV 2 i Doma TV.

Najveću prosječnu ocjenu dobila je Nova TV, 3,8, slijede RTL s 3,7 i Doma TV s 3,6, dok su se ispred HTV-a 2 (3,4) našli i CMC i Sportska televizija. Od tri ponuđene opcije za dodatne televizijske postaje ispitanici su najviše interesa iskazali za tv postaju specijaliziranu za igrane filmove, slijede dokumentarci, a najmanji interes je pokazan za specijaliziranu sportsku tv postaju.

Kada bi se takva i pojavila, gledatelji je, pokazalo je istraživanje, nisu spremni dodatno platiti.

AEM je naručio istraživanje zbog svog rada u Povjerenstvu za izradu Prijedloga strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa od 700 MHz, a kako bi se utvrdile medijske potrebe i navike građana.