AMERIČKI IZVORI

Gledatelji Fox Newsa rekorderi u neinformiranosti

31.01.2014 u 15:55

Bionic
Reading

Američke TV kuće poput Fox Newsa i MSNBC-a imaju negativan utjecaj na upoznatost gledatelja s aktualnim događajima, dok su neprofitni NPR i nedjeljne političke talk show TV emisije najinformativniji izvori vijesti, pokazalo je istraživanje PublicMind sveučilišta Fairleigh Dickinson

Istraživači su od 1.185 ispitanika širom SAD-a tražili da se izjasne koji su im mediji u proteklih tjedan dana bili izvori vijesti, a potom su im postavili niz pitanja o događajima u SAD-u i inozemstvu. Ispitanici su u prosjeku točno odgovorili na 1,6 od pet pitanja o unutarnjopolitičkim temama, podsjeća Slate.

Cilj istraživanja bio je utvrditi učinke svakog tipa izvora vijesti, uz kontrolne varijable poput ostalih izvora vijesti, političke pristranosti, stupnja obrazovanja i drugih demografskih faktora.

Otkrili su da netko tko je gledao samo Fox News u prosjeku točno odgovara na 1,04 pitanja o unutarnjopolitičkim temama, što je još poraznije ako se uzme u obzir da su ispitanici koji uopće nisu gledali vijest točno odgovorili na 1,22 pitanja.

Gledatelji 'Daily Showa' Jona Stewarta točno su odgovorili na 1,42 pitanja, a oni koji su isključivo slušali NPR ili gledali političke talk show emisije nedjeljom ujutro, znali su odgovore na 1,51 pitanje.

'Ideološki obojani izvori vijesti, poput Foxa i MSNBC-a, zapravo se obraćaju samo jednoj publici', rekao je politolog i analitičar Dan Cassino, zaključujući da su najpopularniji američki izvori vijesti, u koje je osim navedenih ubrojio i CNN, ujedno i najmanje informativni.

Fairleigh Dickinson University