ILEGALNO BOGATSTVO

Glavni ruski tužitelj: Amerikanci su mi namjestili, nisam korumpiran

14.12.2015 u 15:05

Bionic
Reading

Glavni ruski tužitelj optužio je u ponedjeljak američke tajne službe i britanskog vlasnika jednog investicijskog fonda da su naručili 'lažljivi' film kako bi diskreditirali njegovu obitelj optužbama o korupciji

Dvojica sinova tužitelja Jurja Čajka optužena su da su ilegalno stekli veliko bogatstvo uz pomoć dužnosnika zaposlenih kod njihova oca, u filmu koji je u prosincu objavio na internetu Fond za borbu protiv korupcije oponenta Kremlja Alekseja Navalnog.

Jurij Čajka zanijekao je u ponedjeljak te optužbe u pismu koje je objavio dnevnik Kommersant, uvjeravajući da je film naručio Britanac američkog podrijetla Bill Browder, vlasnik investicijskog fonda Hermitage Capital te Washington, kako bi se okaljao ugled Rusije.

'Nema nikakve sumnje da su naručitelji ovog lažljivog filma Bill Browder i američke tajne službe koje ga podržavaju', napisao je Čajka.

Bill Browder osuđen je u odsutnosti 2013. na sudu u Moskvi na devet godina zatvora zbog fiskalne pronevjere. Nekoliko godina ranije optužio je dužnosnike ruske policije i porezne službe da su pronevjerili više od 130 milijuna eura, skandal koji je otkrio njegov zaposlenik Sergej Magnicki, umro u zatvoru krajem 2009. u Rusiji.

Browder se potom založio kod američkih vlastiju u korist sankcija protiv ruskih dužnosnika umiješanih, po njemu, u smrt Magnickog. SAD je potom sastavio 'crnu listu' sankcionirajući te dužnosnike što je izazvalo diplomatsku napetost između Washingtona i Moskve.