ODBJEGLI VOĐA HDSSB-a PROZIVA

Glavaš: Kandit je nova Podravka!

22.03.2010 u 10:39

Bionic
Reading

Predstečajno stanje u osječkoj Šećerani i IPK Kanditu, HDSSB, stranka odbjeglog Branimira Glavaša, prozvala je novim slučajem Podravka. U pismu koje potpisuju Glavaš i Vladimir Šišljagić, tvrtke koje su većinski vlasnici Kandita nazivaju fantomskim, a policiju i pravosuđe pozivaju da istraže tko su politički mentori sumnjive pretvorbe i privatizacije bivšeg kombinata IPK Osijek te tko su sadašnji pravi vlasnici tih tvrtki

Za nemogućnost naplate oko 10 milijuna eura potraživanja, zbog čega je predsjednik uprave Kandita Josip Pavić prošli tjedan najavio mogućnost gašenja tvrtki, HDSSB drži odgovornim jedino dosadašnju upravu.

Pavić je prošli tjedan u pogon pozvao osječkog gradonačelnika Krešimira Bubala i župana Vladimira Šišljagića, oba HDSSB-ovca, i tražio pomoć jer Kandit ne može naplatiti 10 milijuna eura duga od državnog IPK Osijeka. Političari su tada obećali da će učiniti sve da pomognu u naplati, a u nedjelju su na sjednici predsjedništva stranke u Drinovcima u BiH kod Branimira Glavaša teško optužili vodstvo Kandita.

Pavića je kasnije demantirao predsjednik uprave IPK Osijeka Drago Pleše odbacivši dug od 10 milijuna eura. Pavić je upozorio da ako se taj sporni dug ne naplati tim osječkim tvrtkama, rijetko preživjelima od nekada moćne osječke industrije, prijeti prodaja, otpuštanje radnika ili potpuno gašenje.

IPK Kandit i Kandit Premijer zajedno zapošljavaju 1054 radnika. Izvozi se 60 posto proizvodnje, a šećerana ima 100 tisuća tona kapaciteta skladišta šećerne repe, zbog čega se oko Osijeka nalazi najviše poljoprivrednih površina pod tom kulturom u Hrvatskoj. Šećerana tako ima ugovorenu suradnju s poljoprivrednicima koji šećernu repu proizvode na 10 tisuća hektara zemljišta.