SLOVENIJA NA PREKRETNICI

Glasovanje o novoj mandatarki vlade u srijedu?

22.02.2013 u 20:06

Bionic
Reading

Slovenski bi parlament mogao u iduću srijedu glasovati o prijedlogu stranke Pozitivna Slovenija da se za mandatarku nove vlade imenuje Alenku Bratušek, proizlazi iz prijedloga što ga je predsjednik kluba zastupnika te stranke Janko Moederndorfer predočio u petak

Pozitivna Slovenija podnijela je u petak prijedlog za glasovanje o Bratušek kao mandatarki za sastav nove vlade, a u tome ju podupiru i stranke DESUS, Socijalni demokrati (SD), te Građanska lista (GL).

Riječ je o mehanizmu iricanja 'konstruktivnog nepovjerenja' sadašnjoj vladi, a u slučaju da dobije natpolovičnu većinu glasova Bratušek bi postala mandatarka za sastav nove vlade koju bi parlamentu morala predložiti nakon toga.

Parlament u roku od tjedan dana mora sazvati sjednicu na kojoj se glasuje o prijedlogu, a Moederndorfer predlaže da se ta sjednica održi u srijedu. Prije glasovanja o mandatarki zastupnici bi glasovali o novom predsjedniku parlamenta jer je raniji predsjednik, Gregor Virant, dao ostavku kad je njegova stranka napustila vladu.

Prijedlog nove većine jest da se na mjesto predsjednika parlamenta izabere zastupnik Janko Veber, potpredsjednik Socijalnih demokrata. Prema riječima Moederndorfera, cilj sastavljanja nove vlade jest izvući Sloveniju iz do sada najteže političke krize u kojoj se zemlja našla od kako je samostalna, čime bi se zavšila 'agonija' nastala osipanjem sadašnje vladajuće koalicije.

Bude li izabrana, Alenka Bratušek bit će prva žena na vrhu izvršne vlasti u povijesti Slovenije. Bratušek je rođena 1970. godine u Celju, a živi s obitelji u Stražišču kod Kranja. Diplomirala je na tehnološkom fakultetu, a ima i magisterij iz menadžmenta. Prije kandidature na prijevremenim izborima na listi tada nove stranke Pozitivna Slovenija 2011. godine radila je niz godina u ministarstvu financija, a u vrijeme vlade Boruta Pahora vodila je ravnateljstvo za izradu državnog proračuna.