još od malih nogu

Glasnogovornik Angele Merkel tvrdi kako je ona 'uvjereni atlantist'

29.05.2017 u 13:08

Bionic
Reading

Kancelarka Angela Merkel duboko je uvjereni atlantist koji vjeruje da je dobro naznačiti razlike u njemačkom odnosu prema Sjedinjenim Državama upravo kako bi se očuvali zdravi međusobni odnosi, kazao je u ponedjeljak kancelarkin glasnogovornik

Njemačka kancelarka iznenadila je mnoge u Washingtonu i Londonu kada je u nedjelju istaknula kako Europa mora svoju sudbinu uzeti u svoje ruke, implicirajući da Sjedinjene Države otkako je predsjednik Donald Trump i Velika Britanija nakon izglasavanja Brexita nisu više pouzdani partneri.

'Kancelarkine riječi same govore, one su bile jasne i razumljive', kazao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert na redovitoj vladinoj tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak dodavši: 'To je govorio duboko uvjereni atlantist'.

'Jer transatlantske veze toliko su važne kancelarki, a s njezina stajališta u redu je javno pošteno govoriti o razlikama', kazao je Seibert.  

Merkel ovaj tjedan s indijskim i kineskim premijerom u Berlinu

U Njemačku u ponedjeljak dolazi indijski premijer Narenda Modi, koji je uoči dvodnevnog posjeta Njemačkoj kazao kako Indija želi privući više njemačkih tvrtki da investiraju u tu zemlju te također da se poboljšaju bilateralni odnosi dviju zemalja.   

I kineski premijer Li Keqiang također ovoga tjedna dolazi u posjet Berlinu pa je dolazak dvojice čelnika dviju rastućih azijskih sila, u svjetlu jučerašnjeg Merkeličina upozorenja, pokrenuo nagađanja o okretanju od atlantskog partnerstva i usmjeravanju njemačkog fokusa prema Aziji.

'Obje (njemačka i indijska) vlade čvrsto su opredijeljene za jačanje gospodarskih odnosa', kazao je Modi u intervjuu za list Handelsblatt dodajući da je 'vrlo optimističan u pogledu budućeg partnerstva'.

Upozorenje njemačke kancelarke o oslanjanju na vlastite snage, izrečeno na stranačkom okupljanju Merkeličinih stranačkih partnera, Kršćansko-demokratske stranke, u Muenchenu, još je jače odjeknulo s obzirom da je Merkel, koja je bila obožavateljica Sjedinjenih Država još kao tinejdžerka u bivšoj komunističkoj istočnoj Njemačkoj, uvijek bila poznata kao uvjereni atlantist.

'Vremena kada smo se mogli oslanjati na druge prošla su...Mi Europljani moramo zaista uzeti svoju sudbinu u svoje ruke', rekla je u nedjelju Merkel pokazujući razočarenje nakon summita G7 na kojemu okupljenim najjačim zemljama svijeta nije pošlo za rukom uvjeriti američkog predsjednika da podupre pariški sporazum o klimi. 

U Kini i Indiji Merkel vidi mogućnost partnerstva koje bi pomoglo usporiti klimatske promjene i promicati slobodnu trgovinu, ističe na svojoj prvoj stranici Handelsblatt, list njemačke poslovne elite.

'Nakon razočaravajućeg summita G7 njemačka kancelarka usmjerava svoje nade za slobodnu trgovinu i klimatsku zaštitu prema Indiji i Kini', ističe list.

Konzervativni Bild, koji snažno podupire njemačku kancelarku, u svom komentaru međutim ističe da je 'jedna stvar jasna': 'Ubuduće Amerika će i dalje biti naš najvažniji gospodarski te partner u vanjskoj i sigurnosnoj politici'.