građanske slobode

GLAS: Gazeći Ustav, HDZ službeno uvodi policijsku državu

01.12.2020 u 11:37

Bionic
Reading

Iz stranke Glas ocijenili su u utorak kako HDZ-ova vlada radi novi korak prema ograničavanju prava hrvatskih građana kad predlaže zakonske izmjene kojima se uvode visoke novčane kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera.

"Ne želeći prihvatiti niti članak 17. Ustava koji za situacije u kakvoj se nalazimo traži 2/3 većinu u Saboru za uvođenje ograničavanja prava i sloboda građana, niti članak 83. Ustava koji u redovnim situacijama traži natpolovičnu većinu svih zastupnika za zakone koji diraju prava i slobode građana, HDZ bezobzirno i besramno uvodi policijsku državu", ustvrdili su iz Glasa.

Također, istaknuli su da nadzor mjera - koje nikako nisu dio normalnog ljudskog života, kao što su nošenje maski i stroga ograničavanja okupljanja - visokim kaznama o kojima može odlučiti 39 zastupnika jedne stranke u Saboru nije u duhu demokratskog poretka koji u Hrvatskoj.

"Posebni problem je policijski nadzor privatnih prostora građana, za koji u normalnim okolnostima postoji cijeli niz uvjeta koji moraju biti ispunjeni i za bilo kakvu promjenu bio bi nužan širi politički konsenzus", upozorili su.

Zastrašujući su, kažu, i pozivi građanima da se pretvore u doušnike i dojavljivače, što podsjeća na vremena i države za koje smo mislili da su iza nas.

"Zbog lošeg vođenja krize, zakašnjelih i neplanski nabacanih mjera koje iz političkih razloga za neke vrijede, a za neke ne, bez provjere učinkovitosti, Hrvatska je pod vodstvom HDZ-ovog stožera i po pitanju koronavirusa došla tamo gdje ju HDZ drži i u drugim područjima – među najlošije u Europi. Sada opet, nedemokratski i preširoko si uzimajući ovlasti, odgovornost prebacuju na građane i to represijom i kaznama", ocijenili su iz Glasa.

Upozorili su i da se "potpuno nepripremljeno, bez jasnih pokazatelja hoće li neka mjera uroditi plodom ili ne, ruši demokratska procedura i opasno se ugrožavaju građanska prava i slobode".

"Predložene izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u hrvatsko zakonodavstvo unose trajan i opasan okidač represivne i nedemokratske države u kojoj 39 članova jedne stranke može pod slovom zakona uvoditi represiju", zaključili su iz Glasa.