U SLOVENIJI

Ginekologe brinu posljedice doplate za kontracepciju

13.06.2013 u 15:17

Bionic
Reading

Sustav kontrole troškova javnog zdravstva po kojemu će u Sloveniji osiguranici u od jeseni neke lijekove novije generacije morati doplaćivati nailazi na rezerve liječnika, a najglasniji su ginekolozi koji smatraju da će ženama biti manje dostupna suvremena kontracepcijska sredstva, što bi moglo ugroziti njihovo zdravlje i rezultirati u povećanju broja abortusa, prenose slovenski mediji

'Bez doplate će biti samo kontracepcijske tablete s estrogenom koji izaziva neželjene učinke i koje se uzimaju tri tjedna, s tjednom pauziranja, dok će za sva ostala moderna kontracepcijska sredstva biti potrebna doplata', rekla je za ljubljanski 'Dnevnik' od četvrtka ginekologinja Lucija Vrabič Dežman.

Društvo ginekologa, po navodima ljubljanskog 'Dela', sprema i peticiju kojom želi upozoriti na to da bi zbog plaćanja za kontracepcijska sredstva novije generacije neke žene mogle odustati od zaštite od neželjene trudnoće, što bi moglo rezultirati većim brojem pobačaja s posljedicama po zdravlje žena.

U Zavodu za zdravstveno osiguranje i ministarstvu zdravstva računaju da će racionalizacijom putem tzv. sustava NVP ( sustava najviših priznatih cijena) za pojedine skupine lijekova, doći do 5 milijuna eura godišnjih ušteda, ali i postići niže cijene lijekova u pregovorima s farmaceutskim tvrtkama.

Zato kritike na račun novog sustava koji se na jesen uvodi u razvrstavanju lijekova, s određivanjem onih koji će za osiguranike i dalje biti besplatni, odbijaju kao neutemeljene, navode slovenski mediji.

Tvrdnje da će se zbog doplaćivanja kontracepcijske zaštite povećati broj pobačaja su 'špekulativne i populističke', izjavio je za 'Dnevnik' od četvrtka dr. Jurij Fuerst iz Zavoda za zdravstveno osiguranje, dodajući da takve strahove ne potvrđuje nijedno istraživanje koje su proveli.

Fuerst tvrdi da je na listu lijekova koji će se i dalje dobivati bez doplate stavljen upravo kontraceptiv, koji ginekološko društvo sada ocjenjuje spornim, tek nakon što je provedena analiza pokazala da je kod tog sredstva najbolji odnos njegove cijene i djelotvornosti.