obljetnica bljeska

General Džanko u dva navrata na obljetnici u Okučanima, prigovorio Plenkoviću: 'Nisam zadovoljan odgovorom'

01.05.2021 u 21:06

Bionic
Reading

Bljesak je u subotu obilježen - dostojanstveno. Najprije je vijenac položio predsjednik Republike u pratnji vojnog vrha, potom predsjednik Sabora s izaslanstvom, a posljednji u odvojenim protokolima stigao je premijer Plenković. Obilježavanje je proteklo u pomirljivim tonovima. Ni predsjednik ni premijer nisu nastavili verbalni sukob koji je trajao cijeli tjedan

No ipak - iza kulisa u Okučanima - pjesma, kava i sitne provokacije. "Pozdrav dečki svima što ste došli. Hvala kaj ste došli", poručio je predsjednik Zoran Milanović.

Uz admirala Hranja, zamjenici i vojni zapovjednici. I svi uz predsjednika Milanovića.

Ali... vojne odore i uz premijera. Generali Matanović, Tuškan te umirovljeni Lucić, Krstičević.

"Nije mjesto za to. Danas je nešto posebno. To su naši poslovi", poručuju.

Pa ipak slijedi objašnjenje. General-pukovnik Drago Matanović, glavni inspektor obrane navodi: "Mi koji smo tu svi smo u Ministarstvu obrane."

Na pitanje novinara, javlja Nova TV, je li normalno da svatko ima svoje generale, ministar branitelja Tomo Medved odgovara: "Ne, ne, uopće ne želim na taj način gledati. To što je to tako bilo i što je organizacija takva zbog mjera koje su nam na snazi".

Verbalni sukob izostao

I sam vrh šturo. Verbalni sukob je izostao.

"Nije trenutak da o tome govorimo. Ali bitno je da smo danas ipak svi tu", navodi premijer Andrej Plenković. Na pitanje novinara je li to u redu, makar je i sukcesivno, odgovara: "Za razliku od lani".

"Ne bih danas ulazio ni u kakve polemike, danas je takav dan", kratko je komentirao Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Predsjednik Udruge veterana Tigrova Ilija Vučemilović govori predsjedniku Zoranu Milanoviću: "Ne smije mene nitko naljutiti. Mi smo stabilni. A dođite dečkima platiti piće. Turnit ću vam ja 100 kuna ako nemate. Nema problema".

  • +13
Milanović u Okučanima Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika RH

Milanović sjeo u kafić

Sjeo je predsjednik Milanović u obližnji kafić. Ali sa svojom svitom. Dok su premijer i predsjednik sabora polagali vijence.

A na putu za Općinu gdje ih je čekala njihova kava, prošli su pored Predsjednika - bez osvrtanja.

Na pitanje hoće li s Predsjednikom i zapovjednicima na kavu, predsjednik HVIDR-e Josip Đakić odgovara: "Pa gledajte o tim nekim zapovijednicima bi mogli raspravljati". Na upit tko je od njih sporan, samo kratko dodaje: "Evo ostavit ću to neka bude njima na dušu".

Zašto oružane snage nisu i uz premijera i resornog ministra - na samom odlasku Predsjednik je tek dobacio: "Kad budemo zajedno bit ćemo zajedno".

Ujutro uz Milanovića, onda pozdravili ostale

Zašto nisu svi zajedno zanimalo je i generala Luku Džanka i njegove veterane. Jutro su proveli uz Milanovića, a onda su došli pozdraviti i premijera. Dok su ga čekali da izađe iz Općine pala je i pjesma.

Džanko je rekao premijeru Plenkoviću: "Ja kao general mogu vama reći - ovi djelatni teško će reći, ali da su na dvije strane nije dobro. Jel se slažete sa mnom?"

A premijer mu odgovara: "Bitno da smo svi danas tu", na što mu Džanko samo kratko govori: "Nisam zadovoljan s odgovorom", javlja Nova TV.

Medved ostao iza Plenkovića

Premijer je otišao. Medved je još ostao.

General Džanko i njemu je rekao: "Ali ćemo i ti i ja dati doprinos da dogodine budemo zajedno". Medved odgovara: "Bit ćemo, samo daj Bože da dogodine ne bude COVID-a".

"Sve te razumijem. Ali ušli su u zgradu ovdje, ovdje je veći COVID nego vani", odgovorio je Džanko.