tranzitna neravnoteža

Gazprom zaprijetio: 'Od ponedjeljka smanjujemo isporuku plina Europi'

22.11.2022 u 21:13

Bionic
Reading

Ruska kompanija Gazprom zaprijetila je da bi već idućeg tjedna mogla smanjiti količinu plina koja dolazi u Europu kroz plinovod u Ukrajini

Gazprom tvrdi da je Ukrajina zadržala 52.52 milijuna kubičnih metara plina namijenjenog Moldaviji, javlja Abcnews.

"Ono što Gazprom isporučuje Moldaviji preko Ukrajine je više od fizičkog obima koji prelazi ukrajinsko-moldavsku granicu", naveli su iz Gazproma.

Naveli su i da će početi smanjivati opskrbu plinom u ponedjeljak, 28. studenog, "ako se tranzitna neravnoteža kroz Ukrajinu do moldavskih korisnika nastavi".

Ukrajinski plinovod je jedini preostali plinovod kojim ruski plin i dalje dolazi do zapadne Europe nakon što je Gazprom zatvorio Sjeverni tok 1.

Ukrajina je odbacila ove optužbe te navela kako se količina plina namijenjena moldavskim kupcima prebacije "u punom iznosu".

"Ovo nije prvi put da Rusija koristi plin kao sredstvo političkog pritiska", rekla je Olha Belkova, dužnosnica ukrajinskog državnog operatera za transport plina.

Dodala je i da je "ovo teška manipulacijama činjenicama da bi se opravdala odluka o dodatnom ograničenju opskrbe plinom europskih zemalja."