KAD STIGNU PROMATRAČI

Gazprom spreman pustiti plin

08.01.2009 u 17:04

Bionic
Reading

Iako se EU ranije odbijao uključiti u ovaj 'dvostrani trgovinski spor', kako ga je Jose Barroso nazvao, kad su se radijatori počeli hladiti i u zemljama članicama, predložio je da Unija pošalje promatrače koji bi motrili tijek plina u i kroz Ukrajinu

Ruski premijer Vladimir Putin i njegova ukrajinska kolegica Julija Timošenko, s kojima je Jose Barroso razgovarao telefonom u srijedu, pristali su na to, a u četvrtak je u Bruxellesu trebalo dogovoriti tehničke podrobnosti i mandat promatrača. EK kaže da ih je spreman poslati na teren 'za 48 sati', piše Večernji.hr

Glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov rekao je da je Gazprom spreman obnoviti isporuke plina Europi 'iz humanitarnih razloga', i to čim stignu europski promatrači.

'Pozitivan je znak da i ruska i ukrajinska strana traže dodir s EP-om i s njegovim predsjednikom. Rekao sam im da ugovore moraju poštovati. Rusija mora ispuniti svoje obaveze prema ugovorima koje je potpisala, a od Ukrajine očekujemo da ne ometa isporuku. Pozvao sam obje strane da što je prije moguće riješe svoj spor', izjavio je predsjednik Europskog parlamenta Hans Gert Poettering.

Ukrajinski su predstavnici u četvrtak potpisali sporazum s predstavnicima Europske komisije kojim se europski promatrači pozivaju da provjere obavlja li se tranzit ruskoga plina preko Ukrajine, a isto, kako su istaknuli, očekuju od Rusije, rekao je član ukrajinskog izaslanstva pri EU-u Vjačeslav Kniajitski.

Knijatski je kazao kako su memorandum potpisali predsjednik ukrajinskog Naftogaza Oleh Dubina i zamjenik ukrajinskog premijera Hrijehor Nemirja te da on "otvara put ponovnom tranzitu plina preko Ukrajine".

"To će omogućiti da se svi uvjere kako Ukrajina ne krade plin od Rusije", protivno onome što tvrdi Moskva, rekao je Kniajitski. Dodao je kako Europska komisija još treba potpisati sporazum s čelnicima ruskog plinskog diva Gazproma o promatračkim aktivnostima, kako bi se isporuka ruskoga plina Europi preko Ukrajine, prekinuta od srijede, mogla nesmetano nastaviti.

Zamjenik češkoga premijera zadužen za europska pitanja Aleksandr Vondra u Pragu je izjavio kako će se, bude li dogovoreno da se pošalju promatrači na teren, taj potez ostvariti u petak.

Memorandumom potpisanim između Ukrajine i Komisije predviđen je dolazak europskih promatrača koji će provjeriti kakav je protok plina na plinskim terminalima koji omogućuju tranzit ruskoga plina preko Ukrajine, rekao je Kniajitski.

Nije točno objasnio koliko će plinskih terminala biti provjeravano, no rekao je kako je "šest putova za ulazak" ruskoga plina u Ukrajinu i "šest putova za njegov izlazak" iz zemlje, što bi značilo da će se provjeravati 12 cjevovoda.

Ruski energetski div Gazprom objavio je u četvrtak da će ponovno uspostaviti opskrbu Europe plinom preko Ukrajine čim stignu promatrači EU-a koji će nadzirati protok plina preko te zemlje.

EU se nada da će njezini promatrači, koji će nadzirati protok ruskog plina preko Ukrajine, omogućiti da se pitanje opskrbe odvoji od sukoba Moskve i Kijeva oko cijene plina, tranzitnih pristojba i ukrajinskog duga Moskvi.