ZA ZAPADNU EUROPU

Gazprom: Sjeverni tok otvara se 8. studenoga

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 03.10.2011 14:24
  • Objavljeno 03.10.2011 u 13:41
gazprom

gazprom

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Rusija će 8. studenoga pustiti u rad plinovod Sjeverni tok kojim će se preko Baltičkog mora plin izravno dostavljati zapadnoj Europi, objavio je u ponedjeljak predsjednik Gazproma, ruskog energetskog diva

'Danas vam mogu reći da će plinovod biti pušten u promet 8. studenoga', rekao je Aleksej Miller na sastanku s ruskim premijerom Vladimirom Putinom

Dugim 1.224 kilometara, Sjevernim tokom bi se trebalo transportirati 55 milijarda prostornih metara plina godišnje od Viborga do Greifswalda (Njemačka) preko teritorijalnih voda Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke.

Prvi cjevovod kapaciteta 27,5 milijardi prostornih metara završen je u svibnju, a okončanje drugog očekuje se 2012, čime će se ukupni kapacitet udvostručiti.

Trasa plinovoda preko Baltičkog mora izazvala je oštre polemike i kritike ekologa. Za Rusiju je to strateški projekt jer njime zaobilazi problematične susjedne zemlje, posebice Ukrajinu s kojom se godinama spori oko cijene plina. Taj prijepor je već izazvao u prošlosti blokadu opskrbe Europe plinom.

Četvrtina plina za Europu stiže iz Rusije, a 80 posto tih količina u tranzitu je preko Ukrajine.

Miller je na sastanku izvijestio da se gradnja projekta Južnog toka, također prema zapadnoj Europi, ali preko Crnog mora, odvija u predviđenim rokovima.

Sjevernim i Južnim tokom Rusija konkurira europskom plinovodu Nabuccu koji Europljani grade da zaobiđu Rusiju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!