NOVI RAČUN

Gazprom 'odrapio' Ukrajini za plin dodatnih 11,4 milijarde dolara

24.04.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Ruski Gazprom 'odrapio' je ukrajinskoj energetskoj kompaniji Naftogaz novi račun za plin u visini od 11,4 milijardi dolara, što je čak pet puta veći iznos od prijašnjeg dugovanja

Politička kriza u Ukrajini, koja traje već četiri mjeseca, okrenula je Rusiju protiv SAD-a i Europske unije, nakon što su uveli sankcije Moskvi zbog pripajanja krimskog poluotoka. Novim računom za plin Moskva povećava pritisak na Kijev u dosad najvećem sukobu između Istoka i Zapada od Hladnoga rata.

Izvor iz Gazproma kaže da je 11,4 milijardi dolara dodano na prethodni dug od 2,2 milijarde dolara, koje se od Naftogaza potražuju za isporuke plina u 2013. i 2014. godini. Dodaje i da je novi račun poslan Naftogazu u srijedu, te da je vezan uz neuspjeh te kompanije da ispuni klauzulu ugovora o isporukama plina 'uzmi ili plati'.

Klauzula 'uzmi ili plati' podrazumijeva da potrošači trebaju platiti plin bez obzira je li im on fizički stvarno i isporučen.

Naftogaz je trebao uvesti 41,6 milijardi prostornih metara plina prema uvjetima iz ugovora za 2013. godinu, ali mu je isporučeno svega 12,9 milijardi prostornih metara plina, navodi izvor iz Gazproma.