TOLERANCIJA NA KUŠNJI

Gay par u austrijskom 'Plesu sa zvijezdama'

17.01.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Nakon što su izraelskoj verziji 'Plesa sa zvijezdama' nastupile dvije žene u paru, i Austrijanci najavljuju da će u novoj sezoni popularnog šoua plesati dva muškarca. Jedan od njih je poznati kabaretist Alfons Haider, koji je za partnera izabrao plesača Balasza Ekkera

Alfons Haider jedan je od najpoznatijih kabaretista, glumaca i TV voditelja u Austriji koji već godinama ne taji činjenicu da je gay. Rođen 1957. u Beču, Haider je studirao glumu i glazbu u svojem rodnom gradu te se kasnije usavršavao na glasovitoj glumačkoj školi Leeja Strasberga u New Yorku. U Austriji se istaknuo svojim ekstravagantnim kabaretskim nastupima, u kojima se često pojavljivao odjeven kao drag queen, a i nemilosrdno je parodirao i razne gay stereotipe. Mnogu smatraju da je baš on bio inspiracija Sashi Baronu Cohenu za Brunu, lik stilista koji je toliko opsjednut modom da nije u stanju percipirati realnost. Alfons Haider je poznat i kao voditelj bečkog Opernog bala, na kojem je pokazao svoje umijeće plesanja valcera.

No, od njega će se tražiti ipak više plesnog umijeća od 11. ožujka, kada u Austriji kreće prikazivanje nove sezone 'Plesa sa zvijezdama', odnosno 'Dancing Stars', kako se show tamo zove. Haider je odlučio za svojeg plesnog partnera izabrati muškarca, popularnog plesača mađarskog porijekla Balasza Ekkera, koji je spremno pristao na izazov. 'Austrijancima će sigurno biti zanimljivo gledati i jedan istospolni par u showu, no moram naglasiti da u tome nema ničega seksualnog. Nas dvojica ćemo samo plesati', rekao je Haider, naglašavajući da je njegov plesni partner heteroseksualac.

S obzirom na to da je Alfons Haider poznat kao osoba bez dlake na jeziku, nije iznenađujuće da je nekoliko dana nakon ove objave jedna njegova izjava izazvala skandal u konzervativnijem dijelu društva. Gostujući u jednoj emisiju na ORF-u, u kojoj je govorio o svojem priznanju da je gay prije dvanaest godina, Haider se prisjetio raznih uvreda koje je zbog toga doživjela njegova majka, te je Austriju opisao kao 'lažljivu, usranu zemlju'. Odmah je ponudio i malo opširnije objašnjenje: 'Živimo u državi u kojoj se žene i djeca redovito tuku, a svi su veliki katolici. Živimo u državi gdje se prema prognanicima odnosimo kao prema životinjama i sve ih želimo izbaciti. To je ta kul, suvremena Austrija.'

Odmah su se oglasili predstavnici desničarske Slobodarske stranke, zahtijevajući od direktora ORF-a da ukloni Haidera s bilo koje voditeljske pozicije jer 'domaći izdajnici ne smiju nikako biti nagrađivani'. Alfons Haider je izjavio da stoji iza svega što je rekao, osim što mu je krivo da je upotrijebio psovku, što inače nije njegov stil. U svakom slučaju, u ožujku ćemo, kada počne 'Ples sa zvijezdama', vidjeti jesu li Austrijanci zamjerili Haideru njegovu beskompromisnu izjavu o stanju nacije.