PARTNER RUSA POGINULOG KOD BRAČA:

'Gart je primao prijetnje i hodao s tjelohraniteljima'

Bionic
Reading

Predsjednik Ruske federacije sanjkaša i utjecajni poduzetnik Leonid Gart, koji je u nedjelju pronađen mrtav u Bračkom kanalu, nedavno je primao prijetnje koje su ga jako zabrinule. Tako piše ruski list Izvjestija navodeći Gartove prijatelje i poslovne partnere koji sumnjaju u verziju koja se prvotno pojavila u hrvatskim medijima – da je Gart stradao nesretnim slučajem vozeći se gumenjakom

Leš Leonida Garta je, prema pisanju hrvatskih medija, pronađen u moru kraj čamca, bez tragova nasilja. No njegov poslovni partner Dmitrij Hazov, koji tvrdi da će već danas imati forenzičke nalaze premda se tijelo nalazi na splitskoj patologiji, tvrdi da 'ne isključuje kriminalnu verziju Gartove pogibije'. 'Imam razne sumnje o kojima u ovom trenutku ne govorim ni najbližima', izjavio je Hazov.

Dalje opisuje kako se Gart posljednjih dana kretao okružen s nekoliko tjelohranitelja. Istraga navodno već traje u Rusiji, a neki izvori tvrde da je poginuli nedavno primao telefonske prijetnje nakon kojih se ponašao 'vrlo nervozno'.


Tijelo Leonida Garta pronašla je nedjelju posada trajekta Kijevo koji vozi na liniji Sumartin - Makarska.

Sućut povodom njegove 'tragične pogibije' izrazio je putem svoje press službe i ruski predsjednik Vladimir Putin, nazvavši Garta 'talentiranim čovjekom koji je bio posvećen svom cilju i istinski profesionalac'.

Leonid Gart više je puta boravio u Hrvatskoj, a u lipnju prošle godine upravo mu je kod Sumartina potonuo 14-metarski gliser. Izvjestija piše da je to bilo 'zbog prelijevanja vode preko palube'.

Preminuli je bio građevinski poduzetnik i, čini se, jedan od tajkuna koji su posljednjih godina pozvani 'vratiti dug državi' tako da preuzmu sportske saveze i pomognu im svojim sponzorstvom. Nakon velikih građevinskih projekata poput gradnje poznatog hotela Ritz Carlton u samom centru ruske metropole, Gart je preuzeo Sanjkašku federaciju. Sudjelovao je u rekonstrukciji bob staze u Paramonovu koju je nedavno osobno isprobao i Vladimir Putin. Gart je sudjelovao i u gradnji olimpijske staze u Sočiju, dočim su u ruskoj reprezentaciji angažirani ponajbolji svjetski stručnjaci.

No iz građevinske faze njegovog poslovanja datiraju skandali koji su dolazili do sudova i medija: Gart je tada navodno ostao dužan mnogim kompanijama.