vaterpolist i četnik

Gaf za gafom: Gradonačelnik Beograda se uporno sramoti. A tko je zapravo Aleksandar Šapić?

24.11.2023 u 08:24

Bionic
Reading

Beogradski gradonačelnik u ostavci Aleksandar Šapić ponovno zabavlja srpsku, ali i širu javnost svojim gafovima. Šapić je bivši vaterpolist koji gaji veliku ljubav prema četnicima, a kojega se u javnosti optužuje za bespravnu gradnju, korupciju i druge malverzacije

Srbija se nalazi u predizbornoj kampanji, pa i Šapić vrijedno šparta s jednog na drugo mjesto u potrazi za glasovima. Prilikom otvaranja beogradskog prenoćišta za beskućnike, zaboravio je gdje se nalazi i što radi.

'Došli smo danas ovdje, u privremeno prenoćište za, za…. Kako se oni zovu?' rekao je Šapić i okrenuo se suradnicima, a oni su mu rekli da je tu zbog beskućnika pa je ponovio to za njima. Nije rijetkost to da Šapić u svojim nastupima izaziva čuđenje javnosti.

Nekoliko dana prije situacije s beskućnicima na jednoj televiziji objašnjavao je kako mu je kontrola nad gradskim službama omogućila znatno veću 'penetraciju u građane Beograda'. U svojim eskapadama znao se pohvaliti i time da je oko 5000 beskućnika dokaz da je Beograd postao europska metropola jer najbogatiji gradovi imaju problem s beskućnicima, a jednom je 'dok se vozio sam Beogradom shvatio da je problem velikih gužvi u tome što su mnogi sami u automobilima' i tako dalje i tako šire.

Šapić je bivši vrhunski vaterpolist koji se nakon završetka karijere vješto prebacio u političke vode. U svijetu vaterpola nije bio bilo tko, već se smatra jednim od najboljih igrača u povijesti toga sporta u Srbiji. Status sportske ikone brzo je unovčio i 2009., nakon završetka karijere, iz plivačkih gaćica uskočio je u odijelo pomoćnika gradonačelnika Beograda. Prvi čovjek glavnog srpskog grada bio je tada Dragan Đilas te ga je instalirao na mjesto šefa Demokratske stranke (DS) u Beogradu. Đilas je danas arhineprijatelj srpskog predsjednika Aleksandara Vučića, aktualnog Šapićeva političkog pokrovitelja, prema kojem je kriv za sva zla koja su snašla naše istočne susjede.

Zahvaljujući DS-u, Šapić je postao čelnik općine Novi Beograd, a s DS-om i Đilasom se oprostio 2014. Sa skupinom suradnika četiri godine kasnije osnovao je Srpski patriotski savez (SPAS). Pokušao je i samostalno postati gradonačelnik, ali nije uspio. Na izborima 2020. SPAS je postao parlamentarna stranka, a u svibnju 2021. utopio se u Srpsku naprednu stranku (SNS) te je Šapić postao potpredsjednik Vučićeva SNS-a.

  • +8
Aleksandar Šapić Izvor: Pixsell / Autor: A. K./PIXSELL

Šapić je veliki štovatelj četnika i četničke ideologije. U siječnju 2019. na Twitteru je čestitao Badnjak uz fotografiju četničkog vojvode Nikole Kalabića, a na istoj mreži je pisao o potrebi da se skine ljagu, 'koja je desetljećima lažnom komunističkom propagandom Titovog režima bacana na lik i djelo četničkog koljača, generala Dragoljuba Draže Mihailovića'. Ni srpski ratni zločinci iz agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu nisu mu manje dragi. Prema pisanju Al Jazeere Balkans, postavio je u Gradsko vijeće Beograda Svetozara Andrića, protiv kojeg je Fond za humanitarno pravo 2018. podnio kaznenu prijavu za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Prošle godine je napisao da ga zbog fotografije s vukovarskim krvnikom i presuđenim ratnim zločincem Veselinom Šljivančaninom već deset godina napada 'sve kuso i repato', pa je objavio novu kao materijal za sljedećih deset godina. Nije zgorega napomenuti da su Šapić i Šljivančanin stranački kolege. Također, prošle godine, u jeku građanskih akcija kojima se željelo ukloniti mural s likom Ratka Mladića s beogradskih ulica, opet je kao gradonačelnik stao na stranu zločinaca. Na poziv aktivista da ukloni mural, Šapić je kazao da ne zna je li Mladić tijekom rata počinio ratne zločine, ali zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini. Za njega je mural s likom zločinca osuđenog za genocid - ukras Beograda.

Međutim Šapić ne priznaje Haški sud, koji je za njega izgubio kredibilitet kada je oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, bivšeg ratnog zapovjednika Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i nekadašnjeg zapovjednika OVK Ramusha Haradinaja. Tijekom godina u politici prate ga optužbe za razne malverzacije. Proziva ga se za bespravnu gradnju i plagiranje doktorata iz područja industrijskog menadžmenta.

Oporba ga optužuje da izgradio bazen, garažu, pomoćnu prostoriju i objekt uz luksuznu vilu bez građevinske dozvole. Vila, koja se proteže na više od 500 bespravnih kvadrata, nalazi se u Zvečanskoj ulici, na području beogradskog kvarta Savski venac. Proziva ga se i za bespravnu gradnju na Bežanijskoj kosi. Prema pisanju Nove.rs, vila je nedavno renovirana i ozakonjena, a pritom je više nego udvostručena - sa 149 na 340 kvadrata.

Šapić se našao na udaru kritika i zato što Agenciji za sprječavanje korupcije nije prijavio vilu koju je 2018. kupio u Trstu za 820.000 eura, pa oporba zbog kršenja te zakonske obveze traži njegovu ostavku. Vilu u tršćanskom kvartu Villa Opicina kupio je temeljem prijave o prebivalištu koje je imao u tom gradu, a sudeći po ugovoru, namjeravao je u Italiji iskoristiti pogodnost koja omogućuje umanjenje poreza pri kupnji nekretnina, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN). Zgoda oko organizacije proslave Nove godine plastično opisuje Šapićev modus operandi. Javni natječaj za izbor izvođača za proslavu Nove godine skrojen je tako kako bi na njemu prošli određeni bendovi i pjevači, poput Vlade Georgieva.

U natječaju je tako pisalo, kako je tada prenio N1, da pjevač koji će na dočeku zabavljati Beograđane mora imati 15 godina staža na sceni, najmanje tri izdana albuma te najmanje dva solistička koncerta u 2016. godini s preko 15.000 posjetitelja. Također, kandidat je morao imati najmanje deset humanitarnih nastupa u posljednje dvije godine i biti član - mentor u najmanje dvije sezone regionalnog popularnog talent showa te glumiti u domaćem filmu. Baš ti kriteriji mogli su se naći samo u biografiji Vlade Georgieva. Četiri godine, od 2005. do 2009., bio je u braku s Ivanom Šljukić, udovicom likvidiranog vođe zvezdarskog klana Sredoja Šljukića Šljuke, a 2015. oženio je Milicu Rajačić, s kojom ima dva sina.