SASTANAK NA VRHU

G8 jedinstven o Iranu, ali ne o Siriji

19.05.2012 u 18:11

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da je G8 'jedinstven' u ocjeni spornog iranskog nuklearnog programa, na početku rada drugog dana summita u Camp Davidu, ali skupina najrazvijenijih zemalja svijeta nije postigla jedinstvo i o Siriji

"Jedinstveni smo u pristupu Iranu. Mislim da smo svi suglasni da Iran ima pravo na mirnodopski nuklearni program, ali njegova stalna kršenja međunarodnih pravila i njegova nesposobnost da sve dosad dokaže kako ga ne želi militarizirati, ozbiljan su razlog za zabrinutost svih nas", istaknuo je Obama u Camp Davidu u američkoj saveznoj državi Marylandu.

Nekoliko dana prije nastavka pregovora šestorice (SAD, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Kina plus Njemačka) i islamske republike u Bagdadu, Obama je rekao da su on i njegovi partneri "optimistični" glede njihova ishoda.

Svi smo odlučni nastaviti pristup sankcija i pritisaka istodobno s diplomatskim pregovorima. Nadamo se da ćemo taj problem riješiti na miran način koji poštuje suverenitet Irana i njegova prava u međunarodnoj zajednici, ali i traži odgovornost", kazao je.

Obama je usto rekao kako članovi G8 žele da "politički proces što prije" počne u Siriji, gdje režim Bašara al-Asada u krvi guši narodnu pobunu

"Svi mislimo da su mirno rješenje i politička tranzicija dobri za Siriju, svi smo veoma zabrinuti zbog nasilja koje se ondje događa, zbog izgubljenih života", rekao je.

Američki predsjednik je također rekao da on i njegovi partneri podupiru plan Kofija Annana, izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju, kojim bi se trebalo zaustaviti nasilje.

"Slažemo se, i očekujem da se to unese u završno priopćenje, da se Annanov plan mora provesti u cijelosti i da što prije mora početi politički proces radi rješavanja tog problema", dodao je Obama.

No visoki dužnosnik u ruskom izaslanstvu koje prati premijera Dmitrija Medvedeva na summitu G8 rekao je da nije postignuta suglasnost oko Sirije u završnom priopćenju koje se u subotu treba objaviti u Camp Davidu.

Stajalište Moskve nije se promijenilo, rekao je novinarima savjetnik u Kremlju, Mihail Margelov, ocijenivši da se "režimi ne mogu mijenjati silom". Rusija je dosad u UN-ovu Vijeću sigurnosti blokirala svaku osudu Sirije, svog saveznika.

Margelov je istaknuo da "Sirijci moraju moći sami rješavati svoje probleme" i zapitao se "tko će preuzeti vlast ako sadašnji režim ode".

"Za rješenje sirijske krize ne smijemo se koristiti sjekirom, već moramo uzeti pincetu", rekao je.

U isto vrijeme, trojica UN-ovih čelnika, među kojima i zamjenik međunarodnog izaslanika Kofija Annana, bili su u Damasku gdje su razgovarali o tijeku promatračke misije raspoređene u Siriji.