DOGOVOR HSP-a i SDP-a u SISKU

Funkcijom nagradili osobu koja je pokrala klijenticu

26.03.2013 u 11:41

Bionic
Reading

Kako se provodi kadrovska politika u Sisačko-moslavačkoj županiji, prema kojoj je jedini važan kriterij stranačka pripadnost, pokazuje novi slučaj iz Siska. Riječ je o skandalu oko izbora i imenovanja ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, Jasne Rajković. U glavnim ulogama u ovoj su priči, uz gospođu Rajković, inače članicu Izvršnog odbora Gradske organizacije HSP-a Siska, županica Marina Lovrić Merzel (SDP) i predsjednik Županijske skupštine Željko Kardaš (HSP), također član Izvršnog odbora HSP-a Siska, piše Jutarnji list

Sve je počelo prije tri godine, 11. ožujka 2010., kada je tadašnja djelatnica banke OTP Jasna Rajković krivotvorila potpis štediše banke B. A. iz Dvora na Uni te, zloupotrijebivši svoj položaj više bankarice, neovlašteno s njegova računa podignula 25 eura i 17.834,51 kunu, navodi Jutarnji.hr

Bankarska kontrola otkrila je prevaru, koja nije bila jedina slične vrste pa je viša bankarica Rajković morala otići iz banke. Dobila je u srpnju te godine izvanredni otkaz ugovora o radu, no banka je nije kazneno gonila nakon što je namirila štetu, jer su u OTP-u željeli izbjeći javni skandal. No slučaj skidanja novca s računa gospodina B. A. i krivotvorenje službenih dokumenata zaintrigirao je Općinsko državno odvjetništvo u Sisku, koje je odmah pokrenulo istražne radnje.

Dvije godine nakon krivotvorenja isprava, gospođa Rajković javila se na javni natječaj koji je raspisala Sisačko-moslavačka županija. Birao se ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Javila se gospođa Rajković i pobijedila, iako po struci nije ni medicinar, ni pravnik, niti ekonomist, nego politolog. Na natječaj se javila jer joj je rečeno da se javi i da će biti sigurno izabrana po stranačkom ključu. Ubrzo je preuzela dužnost ravnateljice tek osnovanog Zavoda.

Osam mjeseci nakon što je postala ravnateljica, Općinski sud u Sisku donio je osuđujuću presudu protiv Jasne Rajković. Osuđena je na uvjetnu jednogodišnju kaznu zatvora. Prema presudi izrečenu zatvorsku kaznu gospođa Rajković neće morati odslužiti ako tijekom četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Presuda je postala pravomoćna 22. studenoga 2012.

'Nevezano uz ovaj slučaj, ja sam prije nekoliko tjedana u Zavod za hitnu medicinu poslala internu reviziju. Sada, kad sam od Suda zatražila i dobila potvrdu da je ona počinila ozbiljna kaznena djela, te da je to tajila od Upravnog vijeća Zavoda, zatražila sam da se žurno donese odluka o razrješenju s dužnosti i otkazu ravnateljici Rajković', rekla je županica Marina Lovrić Merzel za Jutarnji list.

Županica Marina Lovrić Mrzel tvrdi da za osuđujuću presudu protiv gospođe Rajković nije znala te je vjerovala prosudbi svojih partnera, prije svega predsjednika Županijske skupštine Željka Kardaša. Naime, prema stranačkom dogovoru, mjesto ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu pripada HSP-u s kojim SDP i županica Marina Lovrić Merzel izvrsno surađuju zadnje četiri godine.