544 MILIJUNA PRORAČUNSKIH KUNA

Fuchs na božićnoj misi otkrio detalje oko uvođenja besplatnog obroka u škole

25.12.2022 u 11:05

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potvrdio je u nedjelju da će od 2. polugodišta svi učenici osnovnih škola u Hrvatskoj, njih oko 311.000, imati minimalno jedan besplatni obrok u školi, a financirat će ga država koja je za to u svom proračunu osigurala 544,2 milijuna kuna.

Vlada je odlučila da svako dijete mora dobiti jedan obrok minimalno na dan, izjavio je Fuchs uoči svečane Božićne mise u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na kojoj je i premijer Plenković i drugi članovi Vlade, te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Podsjetio je da je onaj dio gdje roditelji ili osnivači nisu participirali dosad bio pokrivan iz socijalnog fonda. No, dodao je, često se dešavalo da se djeca nisu htjela javljati jer bi se u školama, među đacima, netko sramio da mu se ne može platiti obrok.

"Zbog toga mislim da je takva odluka apsolutno pravedna, jer nije u redu da danas bilo koje dijete bude gladno", poručio je Fuchs.

Po podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja u prošloj školskoj godini besplatnu prehranu imalo je svega 30 posto učenika osnovnih škola, djelomično sufinanciranu njih 20 posto, a ostalima su je financirali isključivo roditelji.

Na pitanje što je sa školarcima koji imaju posebne prehrambene potrebe, Fuchs je odgovorio da to vjerojatno znaju razrednici i školama i da će im se složiti obrok.

"Prehrana je bila organizirana u školama i do sada, i oni koji imaju kuhinju će kuhati obroke, ili se će hrana se dostavljati, a svi su nutritivno kvalitetni", dodao je.

  • +3
Prvi dan nove školske godine u obnovljenoj osnovnoj školi Ivan Merz u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Što se tiče higijenskih potrepština, rekao je da tek treba vidjeti kako će se to organizirati te da slijedi sastanak Ministarstva obrazovanja i Ministarstva socijalne politike gdje će se vidjeti u kojem opsegu će se krenuti u realizaciju, što bi bilo tijekom slijedeće godine.

Tu je 2 000 škola i treba dosta organizacijskih priprema da bi se to distribuiralo i napravilo. Neka iskustva imamo iz vremena kovida, s testovima, rekao je i dodao da se i to sve financira iz državnog proračuna.

Za besplatne menstrualne potrepštine učenica i korisnica skloništa država je prvi put osigurala sredstva, milijun eura na poziciji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.