FAKULTETI OPET U BLOKADI

Fuchs: Besplatno školovanje za redovite studente

23.11.2009 u 12:48

Bionic
Reading

Iako Ministarstvo obrazovanja u priopćenju za medije i ministar Radovan Fuchs najavljuju da su novim modelom financiranja visokog obrazovanja omogućili besplatno obrazovanje za one koji redovito ispunjavaju svoje obaveze, studenti koji su u ponedjeljak započeli s novom blokadom na nekoliko fakulteta u zemlji ustraju u svojim ciljevima za besplatnim studiranjem za sve, bez uvjeta

'Ono što je od informacijâ o novom zakonu procurilo potvrđuje još odlučnije kretanje u smjeru komercijalizacije visokog obrazovanja, kretanje koje ide i dublje od pitanja školarinâ', navode studenti u priopćenju koje su objavili na svom službenom blogu.

Ministarstvo se odlučilo pritajiti i nastaviti u smjeru koji je čvrsto zacrtan još prije proljetne blokade. Jedini ustupak demokratskoj interferenciji, nastavljaju dalje, taktička je odluka da se i s izlaženjem nacrta novog prijedloga zakona pričeka dok se buka i prašina ne slegnu dovoljno da bi stvari mogle ići dalje uobičajenim tokom: po logici čvrste podjele na medijska prenemaganja i lažne ustupke s jedne i zakulisna manevriranja s figom u džepu s druge strane. 'Neovisno o pitanju besplatnog obrazovanja, takva praksa ostaje neprihvatljiva i duboko nedemokratska', smatraju pobunjeni studenti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Svi studenti koji redovito upišu iduću akademsku 2010./2011. godinu, studirat će bez participacije, izjavio je večeras ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs, te je, vezano uz ostale studentske zahtjeve, najavio i reviziju studijskih programa unutar bolonjskog procesa. "Od iduće akademske godine redoviti studenti neće više plaćati participaciju, što će omogućiti novi zakon o sveučilištima koji će potpuno reorganizirati sustav i otvoriti nove načine financiranja", najavio je ministar Fuchs gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Ministar smatra da unutar postojećeg državnog proračuna i ukupnog budžeta koji se izdvaja za sveučilišta, postoji dovoljno prostora da se to ostvari. Dakle svi upisuju prvu godinu besplatno, a ako ne padaju ni dalje ne plaćaju ništa, naglasio je ministar Fuchs. To će omogućiti da svi studenti krenu s istih startnih pozicija, dodao je.

I njegovo, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) izvijestilo je danas da je u izradi novi model sustava financiranja visokog obrazovanja, kojim bi se omogućilo besplatno studiranje za one koji redovito ispunjavaju svoje studentske obveze bez obzira na prosjek ocjena, a model bi trebao biti gotov do kraja godine.

'Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa zalaže se za cjelovito rješenje sustava financiranja visokog obrazovanja, kojim bi se uklonile navedene manjkavosti i uspostavio pravedniji i stimulirajući model studiranja usklađen, između ostalog, i s ustavnim jamstvom jednake dostupnosti visokog obrazovanja. Dakle besplatno studiranje za one koji redovito ispunjavaju svoje studentske obveze', stoji u priopćenju MZOŠ-a.

Dodaje se da bi navedeni model 'trebao biti gotov do kraja godine', a u njemu se polazi od toga da svi koji upišu fakultet kao redoviti studenti studiraju besplatno ukoliko ispune uvjete, te isključivo o njihovom ispunjavanju obaveza ovisi hoće li nastaviti studirati besplatno ili će početi plaćati određeni iznos za svoj studij.

'Pritom ispunjavanje obaveza nikako ne uključuje prosjek ocjena', naglašava se i navodi da student, ako ostvari određeni broj ECTS bodova, može studirati besplatno i ako ima prosjek ocjena i npr. 2,6.
Plenum studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je održan u ponedjeljak u podne je blokirao najveću dvoranu na fakultetu, a nakon dvoipolsatnog zasjedanja donesena je odluka o blokadi nastave iako su neki sudionici plenuma namjeravali pretvoriti blokadu u masovni prosvjed. Nastavu blokiraju i studenti u Splitu, Rijeci i Puli.

'Idemo osloboditi fakultet!'
, uzviknulo je nekoliko stotina studenata Filozofskog nakon što je na plenumu izglasana blokada fakulteta. Studenti redari pokušali su unijeti barem malo reda u prilično kaotičnu atmosferu. Potom su studenti krenuli oslobađati predavaonice i blokirati nastavu.

Blokada u Rijeci

Studenti Filozofskog fakulteta u Rijeci tvrde da je dekan Branko Rafajac nakon jutrošnjeg početka blokade unajmio privatne zaštitare, a studentima prijetio deložiranjem s fakulteta te isključio pristup internetu.

Na plenumu se moglo čuti da zapravo nije riječ o blokadi fakulteta, već nastavnog procesa. Fakultet, kažu studenti, preuzimaju i od danas njime upravljaju. I dalje će raditi referada, fotokopiraonica i kantina, no predavanja, seminara i kolokvija neće biti. Profesori Filozofskog mogu normalno dolaziti na svoja radna mjesta i raditi u kabinetima. Za sada još nema govora o alternativnim lokacijama za održavanje predavanja.

Zahtjevi studenata Filozofskog fakulteta, ali i sam način provođenja blokade isti su poput prosvjednih akcija u proljeće. No očito je s novom akademskom godinom došla i nova blokada. Premda su studenti blokadu najavljivali za rujan ili početak listopada, nije poznato zašto su se baš sada odlučili za akciju.

Na naše pitanje ima li to veze s početkom kampanje za predsjedničke izbore, studenti kažu da nema. Za sada ih nije posjetio nitko od kandidata, no ne sumnjamo da će njihovu borbu pojedini od njih htjeti iskoristiti. Primorac zasigurno neće biti među njima.

Za razliku od proljetne blokade, kada su studenti svoje zahtjeve za besplatnim obrazovanjem usmjeravali prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, ovog se puta blokada usmjerava direktno prema Markovu trgu

'Jedina osoba prema kojoj se blokada treba okrenuti je premijerka Jadranka Kosor', kazao je jedan od sudionika plenuma. S tim ciljem, neki studenti spominjali su i mogućnost prosvjeda na Markovom trgu. 'Prosvjed traje jedan dan, a blokada traje dulje', uzvratio je drugi sudionik plenuma.

Sutra u 18 sati pobunjeni studenti s Filozofskog održat će drugi plenum, nakon kojega će, nadamo se, biti upućeni konkretni zahtjevi.

'Ostavka, ostavka'

Bivši ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac tijekom proljetnog vala blokada doslovno je ignorirao studente. No tijekom jednog slučajnog susreta s prosvjednicima Primorac je čak sam sebi vikao: 'Ostavka, ostavka!' Bit će zanimljivo vidjeti kako će se novi ministar Radovan Fuchs snaći u ovoj situaciji.

Iako mnogi kritiziraju studentske zahtjeve za besplatnim obrazovanjem, posebice u vrijeme gospodarske krize, studenti kažu da je pravo na besplatno obrazovanje jedno od osnovnih ljudskih prava, a prava se ne prodaju niti se njima licitira.

'Komercijalizacija obrazovanja posljedica je iste one neoliberalne politike koja nas je dovela u ekonomsku krizu', stoji u Skripti, glasniku nezavisne inicijative za pravo na besplatno obrazovanje.

PROSVJEDI U HRVATSKOJ I REGIJI

Pulsko sveučilište Juraj Dobrila od danas je pod potpunom studentskom blokadom. Blokadu je najavilo i Splitsko sveučilište, a odluka u Splitu najavljena je za sutra u večernjim satima, nakon plenuma. Pripadnici Nezavisne studentske inicijative iz Rijeke blokirali su, baš kao i zagrebački kolege, tek jednu predavaonicu.

Val studentskih prosvjeda zahvatio je i susjedne zemlje. Studenti beogradskog Fakulteta primijenjenih umjetnosti za danas su najavili prosvjedni marš nakon što su prethodno blokirali rektorat sveučilišta. Na Ljubljanskom sveučilištu 11. studenoga organiziran je studentski plenum, a dan kasnije na fakultetu je održan prosvjedni skup koji su prekinuli redari, fizički izbacivši studente iz predavaonica.

REAKCIJE PREMIJERKE KOSOR I REKTORA BJELIŠA

Premijerka Jadranka Kosor
uputila je na Ministarstvo znanosti i obrazovanja i resornog ministra pitanja vezana za blokadu nastave na fakultetima, najavljujući tek da će se učiniti sve da se osigura besplatno školovanje za studente koji izvršavaju svoje obveze. 'Učinit ćemo sve da se osigura besplatno školovanje za sve studente koji izvršavaju svoje obveze', kazala je Kosor odgovarajući na pitanja novinara za današnjeg posjeta tvrtki Croatiakontrola gdje je otvorila nove prostore i laboratorij.

Premijerka je napomenula da se zbog obveza nije imala prilike upoznati sa svim detaljima vezanim za prosvjede studenata, da je to pitanje za resorno Ministarstvo znanosti i da se čula s ministrom koji je u kontaktu s predstavnicima Sveučilišta.

Rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš
izjavio je danas za Hinu da plenumski način donošenja odluka na Filozofskom fakultetu nema legitimitet, istaknuvši da se na taj način zadire u prava studenata koji su protiv blokade i žele pohađati nastavu. Takvo odlučivanje nije u skladu sa sveučilišnim načinom rada, a blokade onemogućuju ostale studente u obavljanju svojih dužnosti, kazao je rektor Bjeliš.

Nije komentirao moguće organiziranje nastave na alternativnim lokacijama, ocijenivši da to nije dobro za nastavu te da je iscrpljujuće za one koji ju žele pohađati. Na upit da komentira studentske izjave s plenuma da su ignorirani zahtjevi studenata za besplatno školovanje, rektor je rekao da je to pitanje za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i ministra Radovana Fuchsa.

Podsjetio je da je prošloga tjedna Senat Zagrebačkog sveučilišta pozvao Ministarstvo znanosti da do kraja mjeseca donese potrebne odluke o načinu polaganja državne mature za potkategrije budućih studenata te odluku o školarinama.