SNJEŽNI UDAR

Freza sa Snježne kraljice čistit će tramvajsku prugu

17.01.2013 u 10:19

Bionic
Reading

Vremenska prognoza i dalje je snježna. Padaline na području Zagreba i županije očekuju se do kraja tjedna. Pribojavamo se da bi moglo pasti 40 cm novoga snijega, no nedjelja je u meteorološkom smislu još daleko – oprezan je Subanović iz agencije Meteo-info

Snijeg koji je, kako je ranije bilo i najavljeno, počeo padati ubrzo iza podneva, a jačim intenzitetom u poslijepodnevnim satima uzrokovao je dodatno sporiji promet na cijelom gradskom području, ali ne i zastoje na dionicama tramvajske mreže, poručili su oko 18 sati iz ZET-a.

Zbog zimskih je uvjeta u gradu, osobito u brdskim predjelima, a do završetka čišćenja kolnika od snijega i leda jučer poslijepodne privremeno je obustavljeno 16 od 132 autobusne linije ZET-a, a osam ih je vozilo skraćeno. Punom dužinom trasa vozit će ponovo, čim se steknu potrebni prometni, odnosno sigurnosni uvjeti.

Kao pomoć u čišćenju tramvajskih pruga sa Sljemena se spustila i freza koja se inače koristi na Snježnoj kraljici i jedina je takva u Hrvatskoj.

Zimska služba još nije stigla ukloniti posljedice, a već su sve snage upregnuli u borbu protiv novog snijega koji je počeo padati jučer popodne.

'Svi su na terenu, a 15-ak rovokopača u pripremi je za kritična mjesta u gradu, kako bi još bolje utjecali na prohodnost', rekao je šef zagrebačke Zimske službe Hasan Džombić te dodao da su za novi snijeg pripremili 6.000 tona soli.

Dodatna vozila uveo je i ZET. Angažman je pojačan, četiri tramvajske ralice su u prometu. Građani se o prometu mogu i besplatno informirati na broju. 0800 200 060. Gradonačelnik Milan Bandić na sjednici Stožera zimske službe jučer je zamolio građane da 'ne idu na cestu svojim vozilima, jer javni prijevoz savršeno funkcionira'. No prozvao je medije.

'Popovanje i prodike su praksa u ovoj zemlji, a dolaze od onih koji imaju najgore cipele i odijela', kazao je Bandić koji je 'od više građevinskih firmi dobio 50-ak kamiona i 30-ak bagera za odvoženje snijega'.

U četvrtak tijekom jutra i dijela prijepodneva i dalje će padati, a zatim će nakratko prestati. Bit će to zatišje pred buru. U noći s četvrtka na petak nebo iznad Zagreba opet će se zabijeljeti i snijeg će padati cijeli dan. U tom drugom naletu očekuje se novih 30-ak centimetara snijega.

U četvrtak će se temperatura kretati oko ništice, između -1 i 1, a u petak će biti hladnije cijeli dan s temperaturama između -4 i -2 Celzijeva stupnja. Subotnje jutro bit će još hladnije s temperaturama između -11 i -9, a danju najviše do -5 Celzijevih stupnjeva.


Dobra je vijest ta da meteorolozi ne najavljuju snijeg za subotu, a moglo bi proviriti i nešto sunca. Iako će u nedjelju temperature biti u laganom porastu, stiže nam novi snijeg.

'Moglo bi opet biti vrlo problematično', doznajemo od Nebojše Subanovića iz agencije Meteo-info.

'Pribojavamo se da bi moglo pasti 40 cm novoga snijega, no nedjelja je u meteorološkom smislu još daleko', oprezan je Subanović.

Pomoć u čišćenju Bandiću je telefonski ponudio i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader. Javljaju se i studenti čistiti snijeg za 35 kuna po satu.

'Podržavam inicijativu jer trebam novac', kazao je gradonačelnikov prezimenjak, 20-godišnji Ivan. I Srećko Milanović-Litre i Ivan Kušt žele raditi i zaraditi, uz napomenu da je riječ o teškom poslu. I djevojke su spremne.

'I ja bih mogla čistiti iako sumnjam da će curama dati lopate', govori Jana Maljoku, kojoj je dvojbu odagnao ravnatelj SC-a Niko Vidović istaknuvši da je natječaj otvoren za sve studente.