'NISMO KRIVI'

Fratar i bankarica na sudu se nisu ni pogledali

  • +8

Suđenje Fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Splitu čitanjem optužnice započelo je suđenje fra Šimi Nimcu optuženom da je bez odobrenja crkvenih vlasti za 9,8 milijuna kuna prodao crkveno zemljište u Baškoj Vodi u vlasništvu župe Blažene Djevice Marije te novac zadržao za sebe, dok se bankarica Jasmina Bilonić tereti za poticanje na kazneno djelo

Nakon čitanja optužnice oboje su se izjasnili kako se ne osjećaju krivima. Nakon toga su na red došli uvodni govori obiju strana, tužiteljice i branitelja optuženih. Iz tog dijela istaknimo da je Željko Ćapin, odvjetnik župe u Baškoj Vodi, zatražio blokadu svih računa koje koriste Nimac i Bilonić.

Time je završeno današnje ročište, tijekom kojega se bankarica i fra Šime nisu niti jednog trenutka pogledali. Optužnica fra Šimu Nimca tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, dok se Bilonić tereti da je pohranila više od dva milijuna kuna koje joj je nakon prodaje crkvenog zemljišta dao Nimac, piše Slobodna Dalmacija

Glavna rasprava održava se u Velikoj dvorani suda na prvome katu jer je to najveća sudnica, a navedeni slučaj ne prestaje biti u središtu interesa javnosti.

Nakon što je u listopadu prošle godine potvrđena optužnica protiv fratra Šime Nimca i bankarice Bilonić, spis je dodijeljen sucu Slavku Lozini.

Suđenje je zakazano odmah za dva dana, danas i petak. Za danas nije predviđeno ispitivanje svjedoka, dok su za drugi poslani sudski pozivi za pet osoba.

U sudnici će drugi dan svoje iskaze iznijeti: fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, i don Ivan Ćubelić, vikar nadbiskupije, te tri svjedoka koji će govoriti o poveznici između pastoralnog vijeća i prodaje crkvenog zemljišta.

Optužbu zastupa Rene Laura, zamjenica županijskog odvjetnika u Splitu, dok interese optuženih zastupa odvjetnica Nela Pedišić koja brani fra Šimu Nimca te Joško Čeh i Anto Nobilo koji čine odvjetnički tim optužene Bilonić. Raspravu prati i odvjetnik Željko Ćapin, pravni strateg Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode.