NEOBIČNA PROSLAVA

Franjo: Ogovarali su me bivšem papi, a on ih je otjerao

28.06.2016 u 15:11

Bionic
Reading

Papa Franjo vodio je u utorak proslavu 65 godina svećeništva svoga prethodnika Benedikta XVI., u gesti kojom je pokazao jedinstvo dvojice papa. Svi čelnici Rimske kurije bili su pozvani na ovu neobičnu proslavu u Klementinskoj dvorani Apostolske palače. Među uzvanicima je bio i stariji brat umirovljenog pape Georg Ratzinger

Benedikt XVI. (89) slušao je Franju kako mu zahvaljuje na njegovim molitvama 'koje mu daju puno snage, i meni osobno i cijeloj Crkvi'. Kad je Franjo ušao u dvoranu, Benedikt je skinuo s glave svoju bijelu papinsku kalotu u znak poslušnosti.

Umirovljeni papa govorio je deset minuta kombinacijomo talijanskog i latinskog. 'Hvala Vam Vaša Svetosti, zbog Vas se osjećam zaštićeno'.

Joseph Ratzinger zaređen je za svećenika u Bavarskoj 1951. godine.

Odgovarajući prije neki dan na pitanje je li Benedikt XVI. zadržao neke od svojih ovlasti u mirovni, Franjo je odgovorio: 'Samo je jedan papa'.

'Odlazeći u mirovinu rekao je: 'Obećavam pokornost' i ispunio je to', kazao je Franjo.

Franjo je tom prigodom ispričao i jednu anegdotu. 'Neki su mu se došli žaliti na novog papu, a on ih je otjerao. U skladu sa svojim dobrim bavarskim odgojem, ali ih je otjerao. To je čovjek od riječi', kazao je Franjo.