poziv u pomoć

Francuzi začepili nos: Britanci ispuštaju kanalizaciju u La Manche, ugrožavaju zdravlje i morski život na obali

31.08.2022 u 19:57

Bionic
Reading

Francuska je mnogo puta 'začepila nos' u odnosima s Ujedinjenim Kraljevstvom, a sada i doslovno, navodi Politico u članku o otpadnim vodama u La Mancheu i Sjevernom moru. Francuski europarlamentarci optužili su London da zanemaruje ekološke obveze, zbog čega je došlo do prijetnje zdravlju i morskom životu na francuskoj obali, te su pozvali Europsku komisiju na pravnu ili političku akciju

Zastupnici u Europskom parlamentu iz stranke predsjednika Emmanuela Macrona upozoravaju da bi britanske otpadne vode kratkoročno mogle zagaditi vode za kupanje na francuskoj obali te dugoročno naštetiti morskoj bioraznolikosti, ribolovu i uzgoju školjkaša.

'La Manche i Sjeverno more nisu odlagališta', rekla je Stéphanie Yon-Courtin iz Odbora za ribarstvo Europskog parlamenta, prenosi Politico. Situacija je eskalirala jer je ovog ljeta izdano gotovo 50 upozorenja o zagađenju plaža u Engleskoj i Walesu, nakon što su jake kiše prouzročile izlijevanje kanalizacije u rijeke i more. Aktivisti okrivljuju britansku privatiziranu vodoprivredu da je dopustila izlijevanje, a konzervativni političari našli su se na udaru jer oporba tvrdi da su oni odobrili bacanje otpada u vodu.

Torijevski zastupnici nedavno su odbacili amandman na zakon o okolišu koji postavlja strože zahtjeve za vodovodne tvrtke. U Ujedinjenom Kraljevstvu otpadna voda iz zahoda odvodi se u kanalizaciju kroz stare viktorijanske cijevi, kao i kišnica. Sustav se povremeno prelijeva i ispušta se neobrađena kanalizacija, s time da je povećan rizik od olujnih poplava nakon neuobičajene suše.

Britansko ministarstvo za zaštitu okoliša demantiralo je da ne poštuju visoke standarde.

'Zakon o zaštiti okoliša osnažio je naša pravila u pogledu kvalitete vode u odnosu na razdoblje u kojem smo bili u EU', naveli su. Oporbeni liberalni demokrati, međutim, optužili su ministre da 'ignoriraju bijes javnosti zbog ovog skandala' dok je Laburistička stranka ustvrdila da je britanska vodna infrastruktura na točki pucanja, s milijardama litara koje se troše svaki dan, a neprerađene otpadne vode ispuštaju se u rijeke i more.