OŠTRE KRITIKE UN-a

Francuzi u četvrtak tjeraju Rome iz zemlje

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.08.2010 17:56
  • Objavljeno 17.08.2010 u 17:41
Romi

Romi

Izvor: Sipa Press / Autor: ANSA/OLYMPIA

Prva protjerivanja Roma iz Francuske u zemlje iz kojih su došli, uglavnom u Rumunjsku i Bugarsku, počet će u četvrtak, izvijestio je u utorak francuski ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux

Ministar, koji se nalazi u Toulonu izjavio je na konferenciji za novinare da je diljem Francuske već raseljeno i uklonjeno 51 ilegalno podignuto romsko naselje. Također je kazao će do kraja mjeseca oko 700 Roma, koji su živjeli u tim naseljima, posebnim čarter letovima koje će financirati francuska vlada, biti vraćeno u zemlje iz kojih su došli, a to su u većini slučajeva Bugarska i Rumunjska

Policija je prije dva tjedna evakuirala ilegalni kamp u kojem je od svibnja živjelo najmanje stotinu rumunjskih Roma na području grada Saint-Etiennea u središtu Francuske, objavila je udruga 'Mreža solidarnosti Roma'. To je prvi ilegalni kamp Roma evakuiran u Francuskoj pošto je 28. srpnja francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio niz mjera protiv 'nekih' Roma i nomada. On je najavio evakuaciju 300 ilegalnih kampova u roku od tri mjeseca.

Francuska vlada donijela je niz strogih mjera prema Romima koji žive u Francuskoj, što je odmah naišlo je oštre kritike UN-a i udruga za zaštitu ljudskih prava. U skladu s tim mjerama, tijekom predstojeća tri mjeseca trebalo bi se raspustiti oko 600 ilegalnih kampova i do granica prema Rumunjskoj i Bugarskoj deportirati one Rome koji su počinili kaznena djela. Prema provedenom istraživanju javnog mišljenja, takvu politiku odobrava 79 posto Francuza.

Sarkozy je prošli mjesec romska naselja nazvao 'izvorom kriminala, krijumčarenja i prostitucije', potvrdivši da će ona biti zatvorena i raseljena u naredna tri mjeseca. Zbog toga je naišao na brojne kritike nekih nevladinih organizacija iz Francuske i svijeta, koje su ga optužile za rasizam i ksenofobiju.

Francuski ministar za imigraciju Eric Besson u utorak ujutro je najavio kako Francuzi za prijevoz Roma ne namjeravaju koristiti 'posebne letove', nego će korisiti 'uobičajene komercijalne letove' preko Francuskog ureda za imigraciju i integraciju (Ofii). 'Riječ je o zakonu i mi ga primjenjujemo', rekao je Besson, istaknuvši kako nije riječ o kolektivnom protjerivanju, već o protjerivanju pojedinaca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi