NAŠE, A NJIHOVO

Francuzi grade, Šveđani štite: Ima li na Plesu posla za Hrvate?

27.12.2013 u 17:46

Bionic
Reading

Iako je prema raspisanom javnom natječaju privatna zaštitarska tvrtka trebala 1. siječnja iduće godine preuzeti zaštitu Međunarodne zračne luke Zagreb početak tog posla vrijednog devet milijuna kuna godišnje sasvim izvjesno će biti prolongiran. S tim odgađanjem produžuje se i neizvjesnost za policijske službenike koji trenutno rade na Plesu i koji još uvijek, barem kako sami tvrde, ne znaju gdje će (i hoće li) nastaviti raditi

Kao što smo pisali, zagrebački aerodrom je još sredinom kolovoza raspisao natječaj za usluge pregleda prtljage i putnika. Riječ je o 27 milijuna kuna vrijednom trogodišnjem poslu za koji domaće tvrtke gotovo da i nisu mogle konkurirati jer nemaju za to certificirane ljude. Nisu osposobljeni za rendgenski pregled prtljage i putnika za što ih jednostavno nije imao tko obučiti, piše Novi list

Na natječaju je, kako nam je potvrđeno pobijedio hrvatski ogranak švedskog zaštitarskog diva »Securitasa«, no iz te tvrtke, budući da još formalno nije potpisan ugovor sa Međunarodnom zračnom lukom Zagreb, nisu željeli ništa govoriti o novom poslu niti odgovornostima što ih preuzimaju. Nije nam tako objašnjeno na koji je način »Securitas Hrvatska« osposobio svoje djelatnike za rad u zračnoj luci. Za to vrijeme policijske službenike kontaktiraju ljudi uključeni u ovaj posao i nude im razne oblike suradnje – od prelaska u sam »Securitas« do angažmana na edukaciji zaštitara.

'S obzirom na kriterij odabira odabrana je kao ekonomski najpovoljnija ponuda ponuditelja Securitas Hrvatska d.o.o. Odluka o odabiru donesena je početkom prosinca, te dostavljena na zakonom propisan način svakom od ponuditelja u postupku. U tijeku je rok mirovanja nakon kojeg će naručitelj s odabranim ponuditeljem sklopiti okvirni sporazum i prvi od tri godišnja ugovora o javnoj nabavi za usluge Zaštitnih pregleda putnika, osoblja i ručne prtljage. Cijena ponude je unutar procijenjene vrijednosti nabave, odgovorila je glasnogovornica Međunarodne zračne luke Zagreb Lidia Capković Martinek dodajući kako će policija službeno prestati obavljati te poslove, ali će i dalje, uz ostale nadležne subjekte, sudjelovati u nadzoru kvalitete provedbe sigurnosti.

Neizvjesnost je velika. Načuli smo da ćemo ostati u zračnoj luci kao »nadzornici«, no nije nam još uvijek jasno što bi taj naš posao trebao uključivati, rekli su nam policajci iz zračne luke. Na koji će način biti realizirana suradnja zaštitara i policije nije sasvim jasno s obzirom na nužnost razmjene povjerljivih informacija u sklopu osiguranja zračne luke i posljedično zračnog prometa.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova RH ni na ponovljeni upit o sudbini policajaca sa zagrebačkog aerodroma nije stigao dogovor.

Reakcija iz Vlade RH

Tijekom poslijepodneva iz Vlade je stiglo objašnjenje nastale situacije. 'Želimo vas informirati da se sukladno izmjenama i dopunama Zakona o zračnom prometu iz 2011. godine poslovi zaštitnog pregleda putnika i ručne prtljage trebaju prenijeti na pravne osobe registrirane za zaštitarsku djelatnost i to u zakonom predviđenom roku od tri godine, a koji ističe u srpnju 2014.

Obzirom na važnost, osjetljivost i odgovornost ove djelatnosti, sam proces prijenosa ovlasti odvija se uz usku suradnju svih strana uključenih u provedbu zaštitnih mjera u zračnom prometu. Važno je napomenuti da se policija ne povlači sa zračnih luka, štoviše, u svim poslovima iz područja svojih ovlasti i odgovornosti sprječavanja djela nezakonitog ometanja zračnog prometa policija će aktivno sudjelovati. Želimo naglasiti kako to nema veze s činjenicom da je u međuvremenu Zračna luka Zagreb dana u koncesiju nego se odredbe zakona odnose na sve zračne luke u Republici Hrvatskoj', navodi se u reakciji Vlade RH.