NEMA NI STRUJE

Francusku obalu poharala oluja Joachim

16.12.2011 u 11:19

Bionic
Reading

Oluja koja je harala sjeverozapadom Francuske uzrokovala je nestanak struje u noći s četvrtka na petak u 200.000 kućanstava, dok se teretni brod nasukao i izazvao ograničeno zagađenje

Oluja Joachim koja je u noći zahvatila francusku sjeverozapadnu pokrajinu Bretanju i kreće se prema departmanu Pas de Calais uposlila je spasioce tijekom noći s četvrtka na petak sa zatvorenim cestama i poremećenim željezničkim i cestovnim prometom, većinom zbog palog drveća.

Zračne veze u četvrtak navečer i petak ujutro poremećene su u zračnim lukama Bresta, Nantesa i Rennesa. Silovit vjetar puhao je cijele noći nad zapadom Francuske dosegnuvši 130 km/h uz obalu mora.

Teretni brod dug 109 metara pod malteškom zastavom TK Bremen nasukao se na južnoj obali Bretanje, izazvavši ograničeno zagađenje između Lorienta i poluotoka Quiberon. Devetnaest članova posade zdravo je i živo, objavile su pomorske vlasti Bresta.

Curenje goriva ustanovljeno je na jednom rezervoaru. Ono je izazvalo mrlju od 1x5 kilometara koja se kreće prema plaži Erdeven.