SASTANAK U PARIZU

Francusko-njemački samit ide dalje, unatoč prethodnim nesuglasicama

21.01.2023 u 11:42

Bionic
Reading

Ministarski sastanak između Francuske i Njemačke, koji je odgođen prošle jeseni zbog nesuglasica i zahlađenih odnosa, trebao bi se održati ove nedjelje na 60. godišnjicu sporazuma koji je pomirio susjede i nekadašnje neprijatelje

Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i članovi vodstva oba parlamenta sastat će se u Parizu kako bi razgovarali o gospodarstvu i energetici, obrani i europskoj politici, navode iz Berlina i Pariza.

Sastanak je prvotno bio planiran za listopad, ali je iznenada otkazan, a Njemačka je kao razlog navela potrebu za daljnjom koordinacijom oko ključnih pitanja. Pariz je tada poručio da još treba razgovarati o ključnim temama obrane i energetike.

Očekuje se da će sastanak započeti u nedjelju ujutro ceremonijom obilježavanja Elizejskog sporazuma na Sveučilištu Sorbonne, na kojoj će govoriti čelnici obiju zemalja.

23. takozvano francusko-njemačko vijeće ministara, koje okuplja vlade obiju strana, trebalo bi se potom sastati poslijepodne i formulirati zajedničku deklaraciju o budućnosti Europe. Kasnije čelnici dviju zemalja planiraju zajedničku večeru.

Očekuje se da će središnja tema sastanka biti rat u Ukrajini, kao i suradnja u Europskoj uniji i NATO-u.

Pariz je rekao da ne očekuje napredak ove nedjelje u vezi s kontroverznim pitanjem hoće li Njemačka Ukrajini isporučiti određene borbene tenkove.

Što se tiče gospodarskih pitanja, očekuje se da će energetska suradnja biti središnja točka razgovora. Dvije zemlje planiraju razgovarati o suradnji u opskrbi, prijelazu na održivo gospodarstvo, kao i o žestoko osporavanom američkom zakonu o smanjenju inflacije koji riskira da EU bude u nepovoljnom položaju i time započne trgovinske sukobe.

Obostrano je istaknuto da francusko-njemačke odnose karakteriziraju zajednički temelji i bliska suradnja. Iz Pariza su rekli da su toliko navikli na suradnju s Berlinom da se odmah vidjelo ako nešto ne ide. Sastanak u Parizu također je davanje novog poticaja francusko-njemačkom partnerstvu.

Očekuje se predstavljanje prvih sudionika novostvorene mreže "Generation Europe" za njemačke i francuske mlade stručnjake, a također se planira pokrenuti francusko-njemačka željeznička karta za mlade, koja će pojeftiniti putovanje željeznicom.

Uoči nedjeljnog sastanka Scholz i Macron su istaknuli svoju volju za jačanjem Europe u gostujućem članku za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

U kontekstu rata u Ukrajini, obojica su ocrtala ključne točke za suverenu Europu u kojoj ljudi mogu živjeti u miru, blagostanju i slobodi.

"Za snažnu Europu sutrašnjice sada moramo više ulagati u naše oružane snage i u temelje naše obrambene industrije u Europi", napisali su kancelar i predsjednik. To, rekli su, poboljšava obrambene sposobnosti i čini Europu snažnijim partnerom i za Sjedinjene Države.

"Snažno ćemo zagovarati ambicioznu strategiju za promicanje konkurentnosti europske industrije i europskog okruženja koje potiče natjecanje i inovacije", rekli su Scholz i Macron, ne osvrćući se izravno na sporni novi američki zakon o smanjenju inflacije.

Također su istaknuli da teže brzom i konkretnom napretku u procesu proširenja EU.

"Istodobno, moramo osigurati da proširena Europska unija ostane sposobna za djelovanje, s učinkovitijim institucijama i bržim procesima donošenja odluka, posebice proširenjem glasovanja kvalificiranom većinom u vijeću", napisala su dvojica čelnika.

Posebno su se osvrnuli na zemlje zapadnog Balkana, od kojih se većina nalazi u različitim fazama dugog procesa pridruživanja Europskoj uniji.

Da bismo postali prvi svjetski ugljično neutralni kontinent, rekli su, treba se fokusirati na obnovljivu energiju s niskim udjelom ugljika i korištenje vodika. Radit ćemo na boljem funkcioniranju tržišta električne energije i sudjelovati u zajedničkoj kupnji plina na europskoj razini.