drugi val

Francuski učitelji u štrajku zbog rizika od covida-19 u pretrpanim razredima

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 10.11.2020 10:41
  • Objavljeno 10.11.2020 u 10:41
Radnički prosvjedi u Parizu, ilustrativna fotografija

Radnički prosvjedi u Parizu, ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: Mohammed Badra

Francuski učiteljski sindikati održavaju u utorak diljem zemlje prosvjede i štrajkove i pozivaju na strože zdravstvene mjere u školama zbog nezaustavljivog širenja epidemije koronavirusa

Predsjednik Emmanuel Macron je zbog drugog vala epidemije ponovo uveo mjere karantene i zatvorio cijelu zemlju do 1. prosinca, uz izuzetak škola.

Ta je odluka razljutila veliki broj učitelja i učenika koji tvrde da im je u pretrpanim razredima ugroženo zdravlje.

U ponedjeljak su se učenici gimnazije u Compiegneu, sjeverno od Pariza, sukobili s policijom na prosvjedu na kojem su tražili da se razredi prepolove kako bi se smanjio rizik od zaraze.

Policija je na Twitteru objavila da je bilo uhićenih, da je jedan vatrogasac lakše ozlijeđen te da su se dogodili "neprihvatljivi" incidenti koji spadaju u kaznena djela.

Ministarstvo obrazovanja je pokušalo umiriti zabrinutost te je srednjim školama dopustilo mogućnost djelomičnog održavanja nastave na daljinu, uz uvjet da se najmanje 50 posto predmetne nastave održava u školi.

Sindikati učitelja, međutim, zahtijevaju da vlada najhitnije zaposli dodatno osoblje kako bi se razredi, koji prosječno imaju više od 30 đaka, podijelili u manje skupin. Time bi se, ističu, mogla poštivati mjera fizičkog razmaka između učenika.

No, nisu svi učiteljski sindikati pozvali na današnji štrajk, što znači da će učinci sindikalne akcije biti različiti, ovisno o kojem se dijelu zemlje radi.

Očekuje se da će štrajkom najviše biti pogođene škole na pariškom području i području Marseillea.

Iako su se škole tijekom prvog vala epidemije na proljeće među prvima zatvorile, većina europskih vlada je ovaj puta odlučila škole ostaviti otvorenima.

U Francuskoj su u svim školama obavezne maske za lice za učitelje i đake od šeste godine.

U međuvremenu se oglasio i Julien Lenglet, direktor pariške bolnice Antony Hospital, koji smatra da bi se zbog opasnosti od trećeg vala covida-19 trebale odgoditi proslave Božića i Nove godine.

Po njegovim riječima, te bi proslave predstavljale "golemi, međugeneracijski klaster" za mogući treći val infekcije novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Od početka pandemije, Francuska je zabilježila više od 1,8 milijuna slučajeva covida-19 i četvrta je u svijetu po neslavim brojkama, odmah iza SAD-a, Indije i Brazila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!