AGENCIJA ZA PROVJERU IMOVINE

Francuski sud optužio bivšeg sirijskog potpredsjednika i strica Bašara al Asada za pranje novca

11.12.2019 u 23:03

Bionic
Reading

Stric sirijskog predsjednika Bašara al Asada, Rifat al Asad, optužen je početkom tjedna na pariškom sudu zbog pranja novca

Stric aktualnog i mlađi brat bivšeg predsjednika Hafeza al Asada optužen je na sudu u Parizu, u kojem živi u egzilu, zbog zloporabe novca radi kupnje nekretnina u Francuskoj.

Francuska agencija za provjeru imovine podnijela je tužbu protiv Asada još prije pet godina, navodeći kako vrijednost njegovih nekretnina znatno premašuje njegove poznate prihode. Asadove nekretnine u Francuskoj vrijede više od 90 milijuna eura, procjena je agencije za provjeru imovine.

Bivši sirijski potpredsjednik i časnik sirijske vojske nastanio se u Europi nakon što je napustio domovinu poslije neuspjelog vojnog puča 80-ih godina prošlog stoljeća. Rifat al Asad najprije je uklonjen iz javnog života te je poslan u tadašnji Sovjetski Savez na 'dužu izobrazbu', nakon čega se preselio u London, u kojem je živio u Mayfairu, jednoj od najskupljih rezidencijalnih četvrti na svijetu.

Nakon Londona preselio se u Pariz, a prema dostupnim podacima, živi u pariškoj Aveniji Foch, najprestižnijem dijelu francuskog glavnog grada.

Prema pisanju stranih medija, Rifat al Asad održava bliske veze sa Saudijskom Arabijom jer je sestra jedne od njegovih brojnih supruga udana za saudijskog kralja Abdulaha. Pojedini izvori ga povezuju i s Izraelom, dok ga je nekadašnji čelnik rumunjske Securitate optužio da je radio za tu tajnu službu tijekom Hladnog rata.

Rifat al Asad negira optužbe francuskog suda te se zbog zdravstvenih razloga nije pojavio na suđenju koje je započelo u utorak u Parizu.