NAPAD ISLAMISTA U BAMAKU

Francuski specijalci preuzeli 'čišćenje' otmičara u Maliju

20.11.2015 u 10:08

Bionic
Reading

Džihadisti su napali hotel Radisson Blu sa 170 soba u glavnom malijskom gradu Bamaku, potvrđeno je AFP-u. Napadači su došli u automobilima s diplomatskim tablicama, a bili su naoružani puškama AK-47, javlja CNN.

Naoružani muškarci napali su hotel Radisson Blu u glavnom gradu Malija Bamaku u petak i  vjeruje se da drže oko 170 talaca, priopćili su viši sigurnosni izvori i svjedoci.

Napadači su došli u automobilima s diplomatskim tablicama, a bili su naoružani puškama AK-47, javlja CNN.

Kako navodi Independent, islamisti su kratko nakon napada pustili 15 talaca koji su znali recitirati iz Kurana, muslimanske svete knjige.

Nešto kasnije, Reuters javlja da je oslobođeno 80 talaca, a da su specijalne jedinice iz Malija ušle u hotel i da 'čiste hotel kat po kat'.

No, nisu uspjeli do kraja provesti akciju, pa je vlada Malija službeno zatražila pomoć Francuske vojske u oslobađanju talaca. U hotel je odmah poslana jedinica francuskih pripadnika specijalnih snaga, koje pokušavaju prodrijeti u hotel.

Jedan od oslobođenih talaca je, javlja Reuters, rekao da su napadači govorili engleskim jezikom. U Maliju je službeni jezik Francuski, a uz lokalna narječja govori se i arapskim.


Najmanje jedan talac je mrtav, javlja AFP, a Sky News govori o najmanje tri poginule osobe.

Pucnji iz automatskog oružja mogli su se čuti iz tog hotela koji ima 190 soba. 'Sve se događa na sedmom katu, džihadisti pucaju po hodniku', rekao je jedan izvor za AFP.

Kako javlja Reuters, napadača je desetak, a navodno su došli u diplomatskim vozilima.

'Vrlo rano u ponedjeljak začula se pucnjava. Očito je posrijedi pokušaj uzimanja talaca', rekli su sigurnosni izvori.

RTL Autor: RTL

Vjeruje se da se među taocima nalazi 140 gostiju i 30 zaposlenika. 'Po našim informacijama, dvije osobe drže 140 gostiju i 30 zaposlenika', kaže se u priopćenju Rezidora, koji upravlja hotelom Radisson Blu u Bamaku.

'Napad se događa na sedmom katu. džihadisti pucaju niz hodnik', rekao je za AFP neimenovani dužnosnik iz Malija.

Hotel se nalazi zapadno od centra Bamaka, u četvrti u kojoj žive zapadni diplomati.

Sjever Malija nije pod kontrolom vlasti iz Bamaka od 2012., nego ga kontroliraju islamistički pobunjenici koje se povezuje s Al Kaidom.

U siječnju 2013. pokrenuta velika međunarodna vojna inervencija na inicijativu Francuske koja i dalje traje.

Islamisti su u ožujku ove godine napali popularni restoran u Bamaku i ubili pet gostiju, a u terorističkom napadu u svibnju ubijene su četiri osobe, među kojima su bili francuski i belgijski državljanin.

U sličnom napadu na hotel u gradu Sevareu u kolovozu, napadači su ubili 13 gostiju, među kojima je bilo pet zaposlenika UN-a.