'SAVRŠENO NEZNANJE'

Francuski ministar vratio pljusku američkom tajkunu

21.02.2013 u 18:13

Bionic
Reading

Francuski ministar gospodarskog oporavka Arnaud Montebourg ljutito je reagirao na izjave Mauricea Taylora, čelnika američkog proizvođača guma Titana, koji je rekao da bi morao biti 'glup' da uloži novac u Francusku

Montebourg je odgovorio da su Taylorovi 'ekstremni' komentari pokazali 'savršeno neznanje o Francuskoj'.

Dodao je da u Francuskoj djeluje 20.000 stranih tvrtki, koje zapošljavaju dva milijuna ljudi.

Taylor, kandidat na izborima predsjedničkog kandidata Republikanske stranke 1996. godine, pismeno je odgovorio na prijedlog ministra da Titan razmisli u ulaganju u gubitašku tvornicu Goodyeara u francuskom Amiensu.

'Tu tvornicu posjetio sam nekoliko puta. Francuska radna snaga dobiva visoke plaće, a radi tri sata dnevno', poručio je Taylor u pismu od 8. veljače, koje je u srijedu objavio francuski poslovni dnevnik Les Echos.

'Oni imaju sat vremena za pauze i ručak, tri sata pričaju, a tri sata rade. Rekao sam to francuskim sindikalcima u lice, a oni su uzvratili da je to francuski način', obznanio je Taylor, pitajući ministra 'Mislite li da smo toliko glupi?'

U svom odgovoru, Montebourg poručuje: 'Mogu li naglasiti da je Titan, tvrtka kojoj ste na čelu, 20 puta manja od Michelina, našeg francuskog predvodnika međunarodnog utjecaja te 35 puta manje profitabilna?'

Ministar je dodao da 4.200 podružnica američkih firmi zapošljavaju više od 500.000 ljudi u Francuskoj i da su neke od njih tamo još od 1842. godine.

Potom je pohvalio djelovanje mladih američkih vojnika u Drugom svjetskom ratu, kao i aktualne napore predsjednika Baracka Obame da okonča deindustrijalizaciju u SAD-u.

Francuski radni tjedan od 2000. godine traje 35 sati, za što je zaslužna Socijalistička stranka. Kritičari, međutim, tvrde da ta odredba guši gospodarski rast.