UDAR NA HOLLANDEA

Francuski Linić sakrio 600 tisuća eura na svoj račun

03.04.2013 u 15:37

Bionic
Reading

'Prevario je najviše vlasti u zemlji. Počinio je grešku, neoprostivu grešku. Uvreda je nanesena Republici.' poručio je danas predsjednik François Hollande nakon što je jučer bivši francuski ministar za proračun Jérôme Cahuzac priznao nakon mjeseci negiranja da zaista posjeduje bankovni račun u Švicarskoj na kojem je 600.000 eura. Hollande je najavio reforme zakona u području sukoba interesa prema kojima bi 'svakom zastupniku, krivično osuđenom za korupciju ili prevaru, bio zabranjen javni mandat'

Još jučer je vijest snažno odjeknula, a vrh vlasti smatrao je potrebnim odmah obznaniti da nije mogao znati da ministar uistinu posjeduje neprijavljenu sumu na stranom računu. Naime, ministar za proračun Jérôme Cahuzac dao je ostavku 19. ožujka slijedom optužbi za utaju poreza što je mjesecima negirao. Njegovo jučerašnje javno priznanje na sudu, djelomično iznuđeno zbog istrage u Švicarskoj, prijeti postati najvećom političkom aferom u Hollandeovom mandatu

Naime, kao jedan od ključnih ministara u osmišljavanju i provođenju nove državne ekonomske i fiskalne politike, Cahuzac je imao dodatnu odgovornost, ne samo spram parlamenta i vlade, već i u kontekstu aktualne ekonomske krize. Pitanje koji si sasvim legitimno mogu postaviti Francuzi jest: kako je moguće da je jedna od ključnih osoba u novoj vladi prekršila sva pravila koja je sama dužna provoditi, a da o tome nitko od vladajućih nije znao ama baš ništa? Uz opasno narušeni kredibilitet vlade (Hollande je i prije ove afere zabilježio najnižu popularnost predsjednika u prvoj godini mandata), nemoguće je ignorirati ironični podtekst afere s obzirom na slogane o 'pravednoj republici', o dodatnom oporezivanju najbogatijih i na to da je bivši ministar svojevremeno tražio uvođenje oštrih mjera na europskoj razini protiv utaje i izbjegavanja poreza.

Upravo u ključu iskupljenja valja tumačiti današnje izjave predsjednika kojima potvrđuje da Jérôme Cahuzac nije uživao nikakvu zaštitu osim one o presumpciji nevinosti. Stoga predsjednik jest u pravu kad tvrdi da se radi o 'udaru na republikanski moral', no istovremeno, ne može izbjeći golemu odgovornost u aferi jednostavnom i uopćenim tvrdnjama da nije mogao znati za postojanje računa i da sudstvo mora neovisno djelovati.

Cahuzacu koji tvrdi da ga 'razdire grižnja savjesti' zasad prijeti pet godina zatvora i moguća kazna od 375.000 eura. Opozicija nije dakako propustila priliku prozvati vlast. Najjača oporbena stranka UMP uporno postavlja pitanje o tome kako je moguće da baš nitko nije znao za skriveni račun (koji je, nota bene, otvoren prije dvadesetak godina), ekstremna ljevica spominje 'kapitalističku prevaru', a uvijek pitoreskna Marine le Pen iz Nacionalne fronte poziva na raspuštanje parlamenta.