manje liberalizma

Francuska: Veliki sindikalni prosvjedi protiv Macronove socijalne politike

09.10.2018 u 21:27

Bionic
Reading

Više desetak tisuća srednjoškolaca, studenata, radnika, dužnosnika i umirovljenika prosvjedovalo je u utorak diljem Francuske, prvi puta od početka školske godine, tražeći od predsjednika Emmanuela Macrona 'manje liberalnu' politiku

Tijekom dana se u zemlji okupilo ukupno oko 300.000 osoba, prema podacima čelne osobe sindikata CGT Philippea Martineza koji je okupljanje ocijenio uspješnim.

Razni izvori navode različite brojke: u Parizu se na mimohodu okupilo između 11.500 osoba, prema podacima policije, i 50.000, po podacima sindikata. Diljem zemlje je organizirano stotinjak skupova. U Nantesu se okupilo 5.400 osoba, u Lyonu 4.300 i u Toulouseu 3.700.

Organizacije umirovljenika su izabrale 9. listopada za prosvjed protiv revalorizacije mirovna, koju su ocijenili nezadovoljavajućom.

Sindikati se nadaju novim skupovima kako bi izvršili pritisak na pregovore ili socijalne reforme koje se pripremaju. Potrebno je izbalansirati tu politiku koja se kreće prema anglosaksonskom modelu, rekao je tajnik lokalnog sindikata CGT na skupu u Rennesu.

'Izluđujuće je da ćemo plaćati sve veće dividende dioničarima, dok nam bolnice, škole i nezaposleni trpe', istaknula je jedna sudionica skupa u Marseillesu.

  • +4
Emmanuel Macron Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Obiman plan reformi predsjednika Macrona, izabranog 2017., izazvao je niz prosvjednih skupova, posebice protiv reforme francuske državne željeznice SNCF, što je pokrenulo najduži štrajk te kompanije.

Do sada prosvjedi nisu uspjeli prisiliti vladu na uzmak, ali je Maconova popularnost pala na najniže grane.