FRKA U EK

Francuska u recesiji, Hollande u Bruxellesu

15.05.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande očekuje se u srijedu u Bruxellesu na rijetkom sastanku s čitavom Europskom komisijom, što će biti prigoda za razmjenu mišljenja o reformama koje se traže od Francuske

Bruxelles je početkom svibnja dao dodatnu odgodu od dvije godine Francuskoj da se uskladi s europskim proračunskim pravilima te smanji proračunski manjak ispod tri posto BDP-a do 2015.

Međutim, u zamjenu povjerenik za ekonomska pitanja Olli Rehn zatražio je od Pariza da provede akcije. 'Vjerodostojna srednjoročna proračunska stragegija treba ići uz ključne strukturne reforme na području tržišta rada, sustava mirovina i otvaranja tržišta', kaže Rehn.

Iako Bruxelles uvjerava Pariz da je činjenica da će se s Hollandeom naći svi povjerenici samo koincidencija, Pariz je svjestan da takav sastanak jednog francuskog predsjednika sa svim povjerenicima nije održan od 1997.

Francois Hollande u Bruxellesu ima namjeru braniti 'ozdravljenje javnih financija uz očuvanje rasta, uz ponovno otvaranje radnih mjesta i pripremu ulaganja za budućnost', rečeno je u Parizu.