problem tekstilnog otpada

Francuska traži zabranu izvoza rabljene odjeće iz EU-a

14.03.2024 u 15:51

Bionic
Reading

Francuska predlaže da se u Europskoj uniji uvede zabranu izvoza rabljene odjeće jer uzrokuje onečišćenje u zemljama uvoznicama, potvrdilo je u četvrtak ministarstvo zaštite okoliša u trenutku kada europske vlade pokušavaju naći rješenje za sve veći problem tekstilnog otpada

Podaci UN-a pokazuju da je izvoz rabljenog tekstila iz EU-a u 2022. dosegao 1,4 milijuna metričkih tona, više nego dvostruko u odnosu na 2000. godinu. Rabljena odjeća može uzrokovati onečišćenje u afričkim dravama gdje roba koja se ne može preprodati završi na smetlištima. Europska komisija navodi da EU godišnje proizvede 5,2 milijuna tona otpada od odjeće i obuće.

Prijedlog Francuske podržavaju Švedska i Danska, a o njemu će se raspravljati na sastanku Vijeća za okoliš u Bruxellesu 25. ožujka. Francuska je vrlo kritična prema tzv. brzoj modi i pretjeranom konzumerizmu.

"Afrika više ne može biti kanta za smeće za brzu modu. Moramo smanjiti otpad i upravljati svojim vlastitim otpadom", istaknulo je francusko ministarstvo.