USUSRET SUBOTI

Francuska se sprema na 'peti čin' žutih prsluka, Macron poziva na redi i mir

14.12.2018 u 21:34

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je izjavio u petak u Bruxellesu da Francuskoj 'treba mir, red i povratak u normalno funkcioniranje' uoči novog dana mobilizacije 'žutih prsluka'

'Odgovorio sam na traženja žutih prsluka', rekao je predsjednik nakon europskog summita. 'Dijalog se ne ostvaruje zauzimanjem javnih površina i nasiljem', rekao je.

Nakon prosvjeda tijekom četiri subote, obilježenih nasiljem i uništavanjem, neki pripadnici 'žutih prsluka' pozivaju na 'peti čin' u subotu dok se drugi zalažu za smirenje nakon terorističkog napada na božićnom sajmu u utorak navečer.

Macron je ponovio da je najavio u ponedjeljak u obraćanju Francuzima 'jake mjere u odgovoru na legitimne i iskrene zahtjeve u vezi kupovne moći radnika'.

Među tim mjerama su povećanje najniže plaće i smanjenje poreza za umirovljenike.

  • +27
Protesti u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Macron je pozvao Francuze da se izjasne na europskim izborima u svibnju 2019. i na svim sljedećima, ali da ni u kojem slučaju ono što se dogodilo ne smije dovesti u pitanje demokratske izbore održane prije 18 mjeseci.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da je uvjerena da će Emmauel Macron nastaviti svoje reforme, te da je iznio neke dobro promišljene prijedloge u odgovoru na prigovore prosvjednika.