gube na snazi

Francuska policija priprema se za peti val prosvjeda 'žutih prsluka'

14.12.2018 u 15:51

Bionic
Reading

Francuska će u subotu rasporediti desetke tisuća policajaca diljem Francuske i 8000 oko Pariza uoči petog vala prosvjeda "žutih prsluka", iako se čini da pokret gubi na snazi nakon ustupaka predsjednika Emmanuela Macrona

Šef pariške policije rekao je da i dalje postoji bojazan da bi se među prosvjednike mogle ubaciti nasilničke skupine. Interventna policija štitit će poznate točke poput Slavoluka pobjede i spriječiti ljude da dođu do predsjedničke palače.

"Moramo biti spremni za najgori scenarij", rekao je Michel Delpuech radiju RTL.

Francuska vlada pozvala je ovaj tjedan "žute prsluke", nakon atentata u Strasbourgu u utorak u kojem su ubijene tri osobe, da ne prosvjeduju ovaj vikend.

Prosvjednici u žutim reflektirajućim prslucima od sredine studenoga demonstriraju i blokiraju ceste diljem Francuske, prvotno protestirajući protiv povećanja poreza na gorivo.

Nakon više od tri tjedna prosvjeda i dvije subote velikih nemira u Parizu, francuski predsjednik Macron priznao je da nije dovoljno brzo povećao platežnu moć radnika od njegove izborne pobjede prošle godine.

U televizijskom obraćanju iz Elizejske palače, Macron je obećao poreznu olakšicu na sve bonuse koji dolaze na kraju godine te potpuno izuzeće od poreza i davanja na isplate prekovremenih sati.

Unatoč ovim ustupcima, mnogi "žuti prsluci", koje su intervjuirali francuski mediji, kažu kako nastavljaju i dalje sa prosvjedima.