tvrdi stav

Francuska pokreće istragu nakon policijskog raščišćavanja migrantskog kampa

24.11.2020 u 09:06

Bionic
Reading

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je pokrenuo istragu o sukobima koji su izbili u ponedjeljak navečer pošto je policija raščistila novi migrantski kamp na pariškome trgu Place de la Republique i dodao da su slike "šokantne"

Na fotografijama i videosnimkama objavljenima na društvenim mrežama vidi se kako policija udara prosvjednike dok nastoji raščistiti migrantske šatore za koje policija kaže da su postavljeni bez odobrenja.

"Neke od fotografija čišćenja ilegalnog migrantskog kampa na Place de la Republique su šokantne", napisao je Darmanin na Twitteru u ranim jutarnjim satima u utorak te dodao da će tražiti potpuno izvješće o incidentu.

Migrantski kamp na Place de la Republique pojavio se samo tjedan dana nakon što je policija raščistila veći ilegalni migrantski kamp pored francuskog nacionalnog sportskog stadiona.

Francuska se priključila drugim europskim državama poput Italije i Velike Britanije u zauzimanju tvrđeg stava prema migrantima nakon izbijanja rata u Siriji 2011. koji je uzrokom migrantske krize širom Europe.

  • +15
Francuska policija ispraznila migrantski kamp Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da glasače zabrinjava migrantsko pitanje zahvaljujući čemu je potporu dobila ekstremno desna čelnica Marine le Pen, koja će vjerojatno biti glavna suparnica predsjedniku Emmanuelu Macronu na sljedećim predsjedničkim izborima 2022.

Policija je raščistila desetke takvih mjesta oko Pariza proteklih godina. No slični nehigijenski kampovi nanovo se postavljaju i pune migrantima.

Nema dovoljno objekata za trajni smještaj migranata pa im ne treba dugo da postave improvizirane šatore nakon što ih se deložira iz nekog prostora.

Kritičari vide deložacije kao puki simbolički politički potez kojim se ne rješavaju problemi migracijske politike.

List Le Parisien objavio je da je kamp blizu stadiona Stade de France bio postavljen u kolovozu i da je u njemu bilo najviše muškaraca iz Afganistana, Sudana, Etiopije i Somalije. Humanitarne organizacije izvijestile su da je bilo i obitelji s djecom.