pljucanje u cijev

Francuska planira testiranje na koronavirus iz sline

18.09.2020 u 21:12

Bionic
Reading

Testiranje iz sline možda će se primjenjivati u Francuskoj u otkrivanju infekcije novim koronavirusom, ali samo kod osoba koje imaju simptome, navodi se u mišljenju Visokog ureda za zdravstvo (HAS) objavljenom u petak

Vlasti se nadaju da će se testiranjem iz sline smanjiti vrijeme testiranja na covid-19 koje u Francuskoj trenutačno predugo traje.

Ministar zdravstva Olivier Veran početkom rujna je priznao da se to vrijeme produljilo ("u prosjeku" je 3,5 dana, rekao je) i da se "u Parizu i drugdje čeka u redu", ali je dodao da će se dostupnost testova poboljšati za "dva do tri tjedna".

HAS, naprotiv, ne preporučuje testiranje iz sline kod osoba koje nemaju simptoma i kod kojih bi se "previdjelo više od 75 posto" infekcija, rekla je Dominique Le Guludec, predsjednica Visokog ureda za zdravstvo na virtualnoj tiskovnoj konferenciji. 

Testiranjem iz sline otkriva se prisutnost genetskog materijala novog koronavirusa. Postupak je brži, jednostavniji i manje neugodan od testiranja koje se sada provodi (RT-PCR) i kod kojega se pacijentu duboko u nos uvodi štapić.

Za test iz sline treba "pljunuti u cijev" i donijeti uzorak u laboratorij, dodaje Le Guludec.