opsežna akcija

Francuska krenula u žestok obračun s islamskim ekstremizmom nakon stravičnog ubojstva, isplivalo jedno ime

20.10.2020 u 19:55

Bionic
Reading

Otac učenice i prominentni islamski aktivist Abdelhakim Sefrioui (61) dovode se u vezu sa stravičnim ubojstvom francuskog učitelja Saumela Patyja (47), kojemu je usred dana u petak odsječena glava dok se s posla vraćao kući. Paty je navodno ubijen jer je učenicima na nastavi pokazao karikature proroka Muhameda. Policija je u međuvremenu izvršila tisuće pretresa diljem Francuske vezanih uz ovo ubojstvo, uhitila zasad 15 osoba te najavila protjerivanje radikala, kao i zatvaranje organizacija i udruženja što se dovode u vezu s promicanjem ekstremističkih uvjerenja

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin istaknuo je da su otac učenice i aktivist za nesretnog učitelja izdali smrtnu osudu (fetvu). Otac školarke pokrenuo je internetsku akciju za 'mobilizaciju' protiv Patyja i zatražio njegovo otpuštanje iz škole.

U danima koji su prethodili ubojstvu Paty je bio meta prosvjeda nekih muslimanskih roditelja u školi u mjestu Conflans-Sainte-Honorine, sjeverozapadnom predgrađu Pariza, nakon što je pokazao učenicima karikature proroka Muhameda koje mnogim muslimanima predstavljaju tabu. Jedan od roditelja potom je zatražio potporu Abdelhakima Sefriouija, francuskog islamista porijeklom iz Maroka, na sastanku sa školskim službenicima.

U četvrtak, dan prije Patyjeva ubojstva, Sefrioui je stigao u školu te je snimio razgovor sa studenticom muslimankom, a koja je tvrdila da joj je učitelj rekao da bi mogla 'napustiti razred' prije nego što je učenicima pokazao sliku 'golog muškarca' koji je navodno predstavljao Muhameda. Nakon sastanka s članovima uprave škole Sefrioui je dao izjavu u kojoj tvrdi da su muslimanska djeca 'napadnuta i ponižena pred svojim školskim kolegama'. Potom je zatražio trenutnu suspenziju Patyja. Mediji pišu da je i osudio učitelja u videu objavljenom na društvenim mrežama nekoliko dana prije napada.

Sefrioui je dobro poznat francuskim sigurnosnim i obavještajnim službama već 20 godina. Imam pariškog predgrađa Drancy Hassen Chalghoumi stavljen je pod policijsku zaštitu nakon što ga je Sefrioui proglasio 'cionističkim pijunom'. Chalghoumi je tada izjavio za medije da je Sefrioui 'opasan jer zavodi mladost'. Velik dio Sefriouijeva aktivizma vrti se oko solidarnosti s Palestincima, izražene kroz anticionizam i antisemitizam.

Sefrioui je član Vijeća francuskih imama i često govori u njihovo ime, iako je glavni tajnik te organizacije Daw Meskine otvoreno osporio njegovo pravo na to u intervjuima za francuske medije tijekom vikenda.

  • +5
Prosvjed zbog ubojstva profesora Samuela Patyja Izvor: EPA / Autor: GUILLAUME HORCAJUELO

Samuel Paty, učitelj povijesti i geografije, ubijen je na putu kući iz škole u kojoj je predavao u predgrađu sjeverozapadno od Pariza, u petak popodne, nakon što je u sklopu rasprave o slobodi govora tijekom ovoga mjeseca pokazao razredu karikature proroka Muhameda koje je objavio satirični magazin Charlie Hebo. Karikature su jedno od najvrućih pitanja francuskog društva. Nakon što su objavljene 2015. redakcija je napadnuta i ubijeno je 12 zaposlenika magazina. List je opet objavio karikature uoči početka suđenja suradnicima u napadu na svoje zaposlenike.

Fotografija učitelja i poruka kojom priznaje njegovo ubojstvo pronađene su na mobitelu njegovog ubojice, 18-godišnjeg Čečena Abdulaha Anzorova, kojeg je policija ustrijelila ubrzo nakon zločina. Osim spomenute dvojice, uhićena su četiri učenika koja su možda otkrila Patyjev identitet u zamjenu za novac. Djed, roditelji i 17-godišnji brat ubojice privedeni su nedugo nakon jezivog napada.

Ministar unutarnjih poslova rekao je da je pokrenuto preko 80 istraga zbog govora mržnje na internetu nakon ubojstva učitelja. Vlada je također objavila da istražuje 51 francusku muslimansku udrugu. Država je zaprijetila da će zatvoriti svakoga za koga se utvrdi da promovira mržnju. Jednu organizaciju, Kolektiv protiv islamofobije u Francuskoj (CCIF), ministar Darmanin označio je kao 'državnog neprijatelja'.

Deseci tisuća ljudi okupili su se u nedjelju u Parizu i gradovima diljem Francuske u znak solidarnosti s Patyjem, a predsjednik Emmanuel Macron obećavao je brzu akciju protiv internetskog ekstremizma.