ŠALJIVI MINISTAR RADA:

'Francuska je u totalnom bankrotu'

29.01.2013 u 15:49

Bionic
Reading

Francuski političari ustali su u obranu stanja francuske ekonomije nakon što je ministar rada Michel Sapin ustvrdio da je država 'totalno bankrotirala'. Ministar financija Pierre Moscovici upozorava da su Sapinove izjave 'neprikladne'

'Francuska je uistinu solventna država, Francuska je uistinu vjerodostojna država', dodao je Moscovici

Francuski predsjednik Francois Hollande obećao je da će 2013. smanjiti državni deficit s 4,5 posto BDP-a na manje od tri posto.

'Je li to bio gaf ili socijalistička vlada priprema francusku javnost za teško razdoblje?', pita se Christian Fraser, dopisnik BBC-ja iz Londona.

Fraser podsjeća da je Hollande posvetio većinu prve godine mandata političkim programima bliskim svojem lijevom biračkom tijelu. Sada se međutim suočava s težim odlukama - rezovima javne potrošnje i reformom radnog zakonodavstva. Njegov ministar Michel Sapin samo je javno izgovorio zašto je reforma potrebna.

'Stalni izazovi'

U radijskom intervjuu u nedjelju Sapin je, između ostalog, izrekao sljedeće: 'No to je država koja je totalno u bankrotu.' Kasnije je za agenciju AFP izjavio da je govorio o državnim financijama u prošlom razdoblju i da je to bila - šala.

Moscovici je rekao da Sapinove riječi nisu bile sasvim prikladne jer Francuska ipak ne mora masovno ukidati svoje javne usluge.

Dug Francuske dosegao je 90 posto vrijednosti svega proizvedenog u gospodarstvu prošle godine, što je znatno više od 60 posto, koliko iznosi cilj Europske unije.

Za razliku od većine svojih europskih susjeda, Hollande je općenito skloniji povećanju poreza nego smanjenju potrošnje da bi se premostio jaz između prihoda i rashoda, što se odnosi i na 75-postotno oporezivanje prihoda većih od milijun eura.

Planirano povećanje poreza prouzročilo je demonstrativan odlazak glumca Gerarda Depardieua u Rusiju, a britanski premijer David Cameron rekao je da će, ukoliko dođe do toga, on 'prostrijeti crveni tepih i izreći dobrodošlicu francuskim biznismenima u Britaniji'.

Najavljeno povećanje poreza nedavno je zaustavio francuski Ustavni sud.